„Da ste nam zdravi“: Kako je Putin reagovao na Bajdenovu izjavu /video/

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin je, reagujući na izjavu američkog predsednika Džoa Bajdena, američkom lideru poželeo zdravlje.
„Što se tiče izjave mog američkog kolege, mi se zaista, kako je rekao, znamo lično. Šta bih mu odgovorio? Rekao bih mu: Neka ste živi i zdravi! Želim mu dobro zdravlje“, rekao je Putin tokom sastanka sa predstavnicima javnosti Krima i Sevastopolja.

On je primetio da to govori „bez ironije i bez šale“.

Ruski predsednik je u vezi sa oštrim izjavama predsednika SAD o njemu, rekao da svi vide druge onako kako procenjuju sebe.

„Ako gledamo šire na tu temu, u istoriji svakog naroda, svake države ima mnogo veoma teških, dramatičnih i krvavih događaja. Ali kada ocenjujemo druge ljude, ili kada čak procenjujemo druge države, druge narode, kao da se uvek gledamo kao u ogledalo, uvek tamo vidimo sebe. Jer uvek prebacujemo na drugog čoveka ono što sami osećamo, ono što i jesmo u suštini“, naglasio je Putin.

„I znate, sećam se da smo u detinjstvu, kad smo se svađali u dvorištu govorili: ‘Rugala se ruga, pa postala druga’. I to nije slučajno. To nije samo dečija izreka i šala, u njoj se krije duboki psihološki smisao. Mi uvek u drugom čoveku vidimo svoje kvalitete i mislimo da je on kao i mi, i na osnovu toga ocenjujemo njegove postupke i donosimo svoj sud“, konstatovao je Putin.

Svest američkog establišmenta povezana sa genocidom

Prema njegovim rečima, „što se tiče američkog naroda u celini: tamo ima mnogo časnih, poštenih, iskrenih ljudi koji žele da žive sa nama u miru i prijateljstvu. Mi to znamo i cenimo i u budućnosti ćemo se oslanjati na njih“.

„A što se tiče američkog establišmenta, vladajuće klase, njegova svest oblikovala se u poznatim i prilično teškim uslovima. Jer osvajanje američkog kontinenta od strane Evropljana bilo je povezano sa istrebljenjem lokalnog stanovništva, sa genocidom, kako se danas kaže, sa direktnim genocidom indijanskih plemena“, zaključio je Putin.

Zatim je usledio težak i vrlo surov period ropstva, podsetio je Putin.

Ruski lider dodao je da je američko rukovodstvo u celini raspoloženo za određene odnose sa Rusijom, ali pod njihovim uslovima.

„Znam da su Sjedinjene Američke Države, rukovodstvo Sjedinjenih Američkih Država u celini raspoložene da imaju određene odnose sa nama, ali o onim pitanjima koja su od interesa za same Sjedinjene Američke Države. I pod njihovim uslovima“, precizirao je Putin.

On je dodao da će Rusija, imajući u vidu svoje nacionalne interese, razvijati odnose sa svim zemljama sveta, uključujući Sjedinjene Američke Države.

SAD rešavaju unutrašnje stvari optuživanjem drugih

Vladajuća klasa u Sjedinjenim Američkim Državama uz glasne optužbe drugih zemalja rešava unutrašnje probleme, smatra Putin.

„Vođeni ovakvim razmišljanjima, vladajuća klasa Sjedinjenih Američkih Država rešava kako unutrašnje, tako i spoljnopolitičke probleme“, rekao je on.

Putin je podsetio da su SAD „jedina država na svetu koja je upotrebila nuklearno atomsko oružje, štaviše, protiv nenuklearne države, protiv Japana na kraju Drugog svetskog rata, protiv Hirošime i Nagasakija“.

„U tome nije bilo apsolutno nikakvog vojnog smisla. To je bilo direktno istrebljenje civilnog stanovništva“, zaključio je Putin.

SAD će morati da uzimaju u obzir Rusiju

Sjedinjene Države moraće da uzimaju u obzir Rusiju, iako misle da smo isti kao oni, to nije tako – imamo drugačiji genetski, kulturni i moralni kod, izjavio je ruski predsednik.

„Iako oni misle da smo isti kao oni, mi smo različiti ljudi. Imamo drugačiji genetski i kulturno-moralni kod. Ali umemo da branimo sopstvene interese. I radićemo sa njima. Ali u onim oblastima za koje smo i sami zainteresovani. I pod onim uslovima koje smatramo korisnim za sebe“, objasnio je Putin.

„I oni će morati to da uzimaju u obzir, bez obzira na sve pokušaje da zaustave naš razvoj. Bez obzira na sankcije i uvrede. Oni će to morati da uzmu u obzir“, naglasio je Putin.

Američki predsednik Džozef Bajden je u sredu u intervjuu za „Ej-Bi-Si“ izjavio da će rusko rukovodstvo morati da „plati cenu“ u vezi sa pokušajima mešanja u američke izbore, koje se pripisuje Moskvi. Osim toga, šef Bele kuće potvrdno je odgovorio na pitanje da li Putina smatra „ubicom“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala