Berlin predložio Vašingtonu: Pomoći ćemo Kijevu umesto sankcija „Severnom toku 2“

© Sputnik / Ekaterina Solovьeva / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2"
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2021
Pratite nas
Nemačka predlaže Sjedinjenim Američkim Državama da pojačaju podršku Ukrajini, kako bi se odrekli daljih sankcija i omogućili završetak izgradnje gasovoda „Severni tok 2“, piše nemački list „Handelsblatt“.
„Ekonomska sudbina Ukrajine je tesno vezana sa spornim ruskim baltičkim gasovodom 'Severni tok 2'. Kako bi mogla da završi projekat bez daljih američkih sankcija, savezna vlada poziva novu američku administraciju Džoa Bajdena da poveća podršku Ukrajini“, piše list, pozivajući se na izvore u vladinim krugovima u Berlinu.
Izgradnja Severnog toka 2 - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2021
Rojters saznao strategiju Berlina oko izgradnje „Severnog toka 2“

U slučaju da gasovod bude izgrađen, Rusija može direktno da isporučuje gas u Evropsku uniju zaobilazeći Ukrajinu, pojašnjava se u članku predlog nemačke vlade.

U Berlinu je 19. marta planiran ekonomski forum, u kome će učestvovati premijer Ukrajine Denis Šmigal. Očekuje se da će kancelarka Angela Merkel pokušati da ubedi nemačke privrednike da Ukrajini pruže veću podršku.

Prema informacijama nemačkog lista, plan je da se tokom foruma razgovara o razvoju prvog pilot projekta u sferi vodonične energije. U projektu će učestvovati vlade dve države, kao i kompanija „Simens enerdži“ i ukrajinski energetski koncern DTEK.

Procenjuje se da je vrednost projekta 25 miliona evra. Reč je o postrojenju za elektrolizu snage 8,5 megavata, koje bi trebalo da bude izgrađeno u Mariupolju.

Podsetimo, protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.

SAD smatraju da je ovo politički projekat koji preti energetskoj bezbednosti Evrope. Ruska strana više puta je izjavljivala da je projekat apsolutno komercijalan i konkurentan i isticala da on ne podrazumeva obustavu tranzita ruskog gasa preko Ukrajine u EU.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala