Rojters saznao strategiju Berlina oko izgradnje „Severnog toka 2“

© Foto : Nord Stream 2Izgradnja Severnog toka 2
Izgradnja Severnog toka 2 - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2021
Pratite nas
Nemačke vlasti smatraju da je najbolji način da se reše nesuglasice sa SAD oko „Severnog toka 2“ strategija čekanja i predstavljanje gotove verzije projekta, javlja Rojters, pozivajući se na diplomatske izvore u EU.

"Berlin pokušava da dobije na vremenu i uveri se da će izgradnja biti završena, pošto smatra da će, kada gasovod bude pušten u rad, sve izgledati drugačije (za SAD)“, saopštio je neimenovani diplomata.

Nemačka, prema njegovim rečima, smatra da je najbolja strategija za rešavanje nesuglasica da se SAD predstavi već gotov projekat.

Kako je naglasio izvor, u Nemačkoj su sigurni da u ovom trenutku dve države mogu naći kompromisno rešenje.

„Berlin smatra da Vašington želi pregovore po ovom pitanju i pronalaženje rešenja“, izjavio je drugi izvor u EU.

Pri tome, kako piše Rojters, Nemačka još nije počela pregovore sa novom američkom administracijom o „Severnom toku 2“ i ne zna konačan stav Vašingtona.

Sa svoje strane, kako je saopštio agenciji zvaničnik SAD, američke vlasti nastavljaju da komuniciraju sa nemačkom vladom na različitim nivoima kako bi se razjasnili sankcioni rizici.

„Ne smatramo da SAD treba da predlažu opcije. To je nemački problem koji su, u stvari, napravili Nemci“, zaključio je činovnik.

Ipak, kako navodi Rojters, Neka zvanična lica Bajdenove administracije govore da Vašington treba pragmatično da prilazi perspektivama realizacije „Severnog toka 2“, uzimajući u obzir neuspešne pokušaje ranijih administracija da obustave projekat. Neki visoki zvaničnici u SAD, znajući da je cevovod skoro završen, pozvali su administraciju Bajdena da razmotri mogućnost slabljenja prituska na Nemačku i da se umesto toga usredsrede na to kako da se „Severni tok 2“ u slučaju budućih kriza iskoristi.

O projektu

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. U Vašingtonu strahuju i zbog jačanja geopolitičkog uticaja Rusije.

SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi. Izgradnja je nastavljena,  a trenutno su u toku pregovori o ukidanju sankcija „Severnom toku 2“ na nivou američkog i nemačkog ministarstva.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala