Na Krimu počeo sa radom novi vodovod za snabdevanje Simferopolja

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaRadnici tokom postavljanja cevi za vodovod Bešterek Zujski prema Simferopolju na Krimu
Radnici tokom postavljanja cevi za vodovod Bešterek Zujski prema Simferopolju na Krimu - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2021
Pratite nas
Simferopolj, u kojem je nestašica vode zbog suše poslednjih godina, dobiće prvih pet hiljada kubnih metara arteške vode iz nove vodovodne mreže Bešterek Zujski.
„Danas počinje radno puštanje vode sa izvora. Mreža sa vodovodom... trebalo je po planu da bude izgrađena za 15 meseci, po vašem direktnom nalogu, izgradnja je završena za četiri meseca, sa radom u tri smene“, rekao je zamenik premijera Krima Evgenije Kabanov putem video-veze sa šefom republike Sergejem Aksjonovim.

Ministar građevine i arhitekture Krima Mihail Hramov saopštio je da se vodovodna mreža sastoji od 11 bunara dubokih do 500 metara, a za sada se puštaju u rad dva bunara.

„Danas pokrećemo prva dva bunara koji će omogućiti da se i Simferopolj isporuči od 4 do 5 hiljada kubnih metara vode. Ostali bunari biće pušteni u rad u skladu sa projektom u naredna dva meseca“, istakao je Hramov.

Dva bunara obezbediće vodu za oko 25 hiljada stanovnika Simferopolja, a nakon pokretanja objekta u punom kapacitetu – za 100 hiljada stanovnika glavnog grada Krima.

Prema nalogu Aksjonova, troškovi dva vladina ugovora iznose skoro 1,7 milijardi rubalja (19,3 miliona evra).

Problem sa vodosnabdevanjem

Ranije je Ukrajina pokrivala do 85 odsto potreba poluostrva za svežom vodom preko Severnokrimskog kanala koji vodi od Dnjepra, ali je nakon ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom potpuno prekinula snabdevanje. Pitanje je rešavano crpljenjem vode iz podzemnih izvora i prirodnih rezervoara, koji su tokom protekle godine postali plitki zbog retkih padavina.

Jalta - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2021
„Nema vode do deokupacije“: Ukrajina namerava da dovrši branu koja blokira vodosnabdevanje Krima

Simferopolj i 39 obližnjih naselja od kraja avgusta prošle godine prebačeni su na šeme isporuke vodom: u osnovi – šest sati dnevno. Odmaralište Jalta sa 31. susednim naseljem živi u istom režimu od sredine decembra (a ukoliko vode ima u dodatnim izvorima, vodopadima i rekama, onda je stanovništvo prima bez prestanka).  

Vlada Rusije razvila je plan za obezbeđivanje Krima vodom koji uključuje 14 mera, među kojima su bušenje bunara, popravka cevi, izgradnja postrojenja za desalinizaciju. Projekti se procenjuju na ukupno 48 milijardi rubalja (oko 545 miliona evra). Vlada planira da izdvoji još 3 milijarde rubalja (34 miliona evra) za rešavanje problema sa vodom na Krimu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala