„Nema vode do deokupacije“: Ukrajina namerava da dovrši branu koja blokira vodosnabdevanje Krima

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaJalta
Jalta - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2021
Pratite nas
Anton Korinevič koji vrši dužnost takozvanog „stalnog predstavnika predsednika Ukrajine u Autonomnoj Republici Krim“ razgovarao je sa šefom uprave Severno-Krimskog kanala Sergejem Ševčenkom o potrebi da se završi izgradnja brane kako bi se isključila mogućnost vodosnabdevanja poluostrva.
„Postoje određena pitanja koja se tiču potrebe jačanja građevina koja sprečavaju da voda iz Dnjepra stiže na privremeno okupirani Krim, kao i melioracije južnih delova Hersonske oblasti. Razgovarali smo o pitanjima, važnim za funkcionisanje kanala, konkretno potrebi da se dovrši izgradnja brane na 107. kilometru kanala koja, sa jedne strane, maksimalno isključuje protok vode na privremeno okupirani Krim,a  sa druge – omogućiće da se značajno poboljšaju mere za meliorizaciju južnih delova Hersonske oblasti“, rekao je Korinevič, prenosi pres-služba „predstavništva“.

Prema njegovim rečima, „stav predstavništva i uprave Severno-Krimskog kanala je jasan – do deokupacije, nema nikakve vode za Krim“.

Ranije je Ukrajina obezbeđivala do 85 procenata potreba Krima za svežom vodom kroz Severno-Krimski kanal koji je vodio od Dnjepra. Međutim, nakon ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom, snabdevanje vodom potpuno je prekinuto. Pitanje je potom rešeno na uštrb prirodnih rezervoara, koji su tokom protekle godine postali znatno plići zbog male količine padavina i vađenja vode iz podzemnih izvora. 

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala