Pitanje na stolu Brisela: Koliku je štetu pretprela Evropa zbog antiruskih sankcija?

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaZgrada Evropskog parlamenta u Briselu
Zgrada Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2021
Pratite nas
Belgijski član Evropskog parlamenta Filip de Man pokrenuo je pitanje štete koje su pretrpele zemlje Evropske unije zbog sankcija koje je Brisel uveo Moskvi. Portao „RT“ upoznao se sa zahtevom poslanika koji je upućen Savetu EU.

„Savet EU je od 2014. godine uveo brojne ograničavajuće mere i ekonomske sankcije protiv Rusije. Najnovije su nedavno produžene do kraja 2021. godine“, podsetio de Man.

Poslanika je zanimalo kako Savet EU procenjuje razmeru štete koju je Evropa pretprela zbog takvih  odluka.

„Da li je Savet EU dobro proračunao ekonomske posledice po države Evropske unije usled usvojenih ekonomskih sankcija? Koliko će te sankcije koštati članice EU?“, zapitao se parlamentarac.
Sankcije EU protiv Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2021
Nemački poslanik: Efekat antiruskih sankcija EU na evropski biznis je „žalostan“

Podsetimo, Evropska unija je nedavno produžila do 15. septembra sankcije protiv niza ruskih i ukrajinskih građana i kompanija. Sankcije su stupile na snagu u martu 2014. godine „zbog podrivanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine“ i od tada se redovno produžavaju svakih šest meseci. Moskva je bila prinuđena da preduzme kontramere. Strane od tada kontinuirano produžavaju trajanje uzajamnih ograničenja.

Kako je ruski lider Vladimir Putin ranije rekao, Moskva je do 2019. godine zbog nametnutih ograničenja izgubila oko 50 milijardi dolara, dok je Evropska unija izgubila 240 milijardi dolara.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala