Pet najvećih tvrđava na svetu: Veličanstvene i impresivne /foto, video/

© Sputnik / Olivera IkodinovićPetropavlovska tvrđava
Petropavlovska tvrđava - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2021
Pratite nas
Vratimo se na trenutak u prošlost, u ona vremena, kada je izgradnja tvrđava velikih razmera bila znak moći. Mnoge su sačuvane do danas i veoma popularne turističke destinacije. Neke su, nažalost, bile razrušene tokom ratova i moguće je istraživati samo njihove ruševine.

Nije važno u kakvom su stanju građevine sačuvane u 21. veku, važnije je kakve ih priče prate i kakve tajne skrivaju. Svaka je obavljala izuzetno važnu odbrambenu ulogu, opirući se protivnicima i spasavajući hiljade života. Interesantno je saznati tajne bar nekoliko najvećih svetskih tvrđava.

1. Petropavlovska tvrđava u Sankt Peterburgu

Tvrđava je najstarija građevina u gradu. Njen osnivač je bio car Petar I Veliki, koji ju je podigao radi zaštite od naleta Šveđana tokom Severnog rata. Napravljena je 1703. godine na Zečjem ostrvu. U tvrđavu se ulazi kroz Petrovska i Nevska vrata.

Na njenoj teritoriji je 1712-1733. godine podignuta crkva Svetog Petra i Pavla, koja se danas smatra jednom od najveličanstvenijih građevina zbog svog 122 metara visokog tornja. U njoj se nalaze kripte ruskih monarha.

Tvrđava je igrala značajnu političku ulogu, jer je do 1917. godine bila politički zatvor. U njemu su bile važne ličnosti kao što su Tadeuš Košćuško, Julijan Ursin Nemcevič, Fjodor Dostojevski i Lav Trocki.

2. Krak de Ševalije u Siriji

​Kurdska tvrđava, najmoćniji zamak zapadnog Sibira. Nalazi se na visini od 650 metara, pa ga je moguće videti iz najudaljenijih delova zemlje. Pogled sa tvrđave je veličanstven! Nastala je 1031. godine. Tokom vekova je nekoliko puta širena i unapređivana iz vojnih razloga.

Tvrđava je izgubila odbrambeni karakter krajem 13. veka, kada su stanovnici počeli da je koriste. Od prve polovine 20. veka bila je najveća turistička atrakcija u Siriji.

3. El Moro u Havani, Kuba

U glavnom gradu Kube, Havani, postoji bajkovito mesto koje je nastalo u 16. veku.

Zamak i tvrđava Moro je bivša rezidencija španskog guvernera, izgrađena zajedno sa gradom. Smešten je u zalivu i bio je ulazna kapija za Havanu.

Britanci su tvrđavu El Moro zauzeli u 18. veku, a sada se tu nalazi sedište lučke kapetanije.

4. Tvrđava Modlin, Poljska

Tvrđava Modlin nalazi se u Mazoviji na ušću reke Visle u Narvu. Više puta je proširena i ojačana, tako da se u njoj mogu naći elementi francuskih, ruskih i poljskih utvrđenja.

Nažalost, tvrđavu nije moguće posetiti, jer se njen značajan deo srušio. Nastala je u 19. veku i igrala je važnu ulogu tokom oba svetska rata. Pored svoje moći ona impresionira i time što je ovu artiljerijsku kulu projektovao Napoleon Bonaparte i ne postoji slična u celom svetu.

5. Londonska kula, Velika Britanija

​Impresivna zgrada sagrađena je 1078. godine za Vilijama Osvajača i imala je odbrambenu funkciju.

Tokom niza godina je bila rezidencija engleskih monarha. Tvrđava je širom sveta poznata kao zatvor iz koga nije bilo moguće pobeći. Ulaz u nju bio je pod vodom.

Ovde su, između ostalog, bili zatvoreni Henri IV i kraljica Ana Bolen. U kompleksu se sada nalazi kraljevsko blago i iz tog razloga je najzaštićenije mesto u Velikoj Britaniji.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala