Nova britanska strategija: Suprotstaviti se čitavom spektru pretnji koje dolaze iz Rusije

© Sputnik / Aleks Maknoton / Uđi u bazu fotografijaVestminsterska palata i most u Londonu
Vestminsterska palata i most u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2021
Pratite nas
Britanski premijer Boris Džonston objavio je planove za radikalni preokret spoljne i odbrambene politike Velike Britanije. Rusija je u novoj odbrambenoj strategiji navedena kao ozbiljna pretnja Velikoj Britaniji i zemlja će se boriti protiv čitavog spektra pretnji koje potiču iz Rusije.

Nova spoljna politika Velike Britanije polazi od predrasude da se povratak na supersile u stilu Hladnog rata verovatno neće dogoditi, dok će uticaj „srednjih sila“ verovatno rasti.

Kako se navodi u strategiji, Velika Britanija poštuje narod, kulturu i istoriju Rusije. Međutim, dok se odnosi sa njenom vladom ne poboljšaju, Britanija će „aktivno obuzdavati i braniti se od čitavog spektra pretnji koje dolaze iz Rusije“ i preduzimaće mere za obuzdavanje Moskve.  

London je istovremeno obećao da će preko NATO-a objediniti vojne, diplomatske i obaveštajne napore zapadnih zemalja radi rešavanja problema u ovoj oblasti.

„Preko NATO-a ćemo obezbediti jedinstveni odgovor Zapada, kombinujući naša vojna, diplomatska i obaveštajna sredstva u podršku kolektivnoj bezbednosti. Pridržavaćemo se međunarodnih pravila i normi i držaćemo Rusiju odgovornom za njihovo kršenje, radeći sa našim međunarodnim partnerima“, kao što je bilo u vezi sa „slučajem Skripalj“, navodi se u sveobuhvatnom pregledu bezbednosti, odbrane i spoljne politike Velike Britanije.

Prema pregledu strategije, „Rusija je najoštrija pretnja u regionu NATO-a“ i Londonu će za reagovanje na ovaj problem pomoći saradnja sa EU i NATO-om.

U strategiji se precizira da Alijansa mora biti spremna da se nosi sa izazovima kao što je visokoprecizno oružja velikog dometa, sajber-operacije i oružja za operacije u svemiru, kao i sa „neprijateljskom aktivnošću čija je svrha provera granice između mira i rat i naša (zapadne zemlje) odlučnost da damo odgovor“.

„Takođe ćemo podržavati druge (države) u zoni Istočne Evrope, i ne samo tamo, za poboljšanje njihove prilagodljivosti pretnjama na državnom nivou. To se odnosi i na Ukrajinu, gde ćemo nastaviti da stvaramo potencijal njenih oružanih snaga“, dodaje se u pregledu.

Britanski premijer Boris Džonson - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2021
Britanski list: Rusija za London predstavlja najveću pretnju bezbednosti

Govoreći o Kini, Britanska vlada smatra da sve veći uticaj Kine na međunarodnoj sceni predstavlja najvažniji geopolitički faktor u savremenom svetu.  

„Rastuća međunarodna pozicija Kine je najznačajniji geopolitički faktor u savremenom svetu sa velikim posledicama na britanske vrednosti i interese i za strukturu i oblik međunarodnog poretka“, navodi se u dokumentu.

Kina se u dokumentu naziva autoritarnom državom sa vrednostima koje se razlikuju od evropskih. Istovremeno se primećuje pozitivna uloga Kine za svetsku ekonomiju.

„Kina i Velika Britanija imaju koristi od bilateralnih investicija i trgovine, ali Kina od svih zemalja takođe predstavlja najveću pretnju za ekonomsku bezbednost Velike Britanije“, ističe se u pregledu.

Odnosi sa SAD

Odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama i dalje su najvažniji bilateralni odnosi za Veliku Britaniju, navodi se u strategiji.

„Odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama ostaće naši najvažniji bilateralni odnosi, od suštinskog značaja za ključne saveze i grupe kao što su NATO i ‘Pet očiju’. SAD će takođe ostati naš najveći bilateralni trgovinski partner i investitor. Ojačaćemo našu saradnju u tradicionalnim oblastima kao što su bezbednost i obaveštajne službe, a pokušaćemo da je zajedno ojačamo u onim oblastima za koje je to najvažnije, na primer, u borbi protiv ilegalnih finansija“, ističe se u dokumentu.

Nuklearni potencijal

U strategiji se ističe da Velika Britanija namerava da poveća svoj nuklearni potencijal za 40 odsto.

Radi se o planovima za povećanje broja nuklearnih bojevih glava „Trajdent“ sa 180 na 260, što ukazuje na kraj postepenog razoružanja koje je trajalo tri decenije.

Virtuelna realnost - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2021
Britanski general: Zaostajemo za Rusijom i Kinom u borbi za sajber prostor

U pregledu se napominje da je ova strategija rezultat promena u bezbednosnom okruženju i postojanja šireg spektra tehnoloških i doktrinarnih pretnji.

Britanski premijer Boris Džonson odlučio je da revidira odredbe strategije u februaru 2020. godine. U radu su učestvovali vladini i nevladini stručnjaci iz oblasti spoljne politike, nacionalne bezbednosti, stručnjaci iz oblasti globalnih izazova i pretnji.

Ovo je najveća revizija nacionalnih strategija od kraja Hladnog rata. Revizija uključuje procenu borbene sposobnosti oružanih snaga, kao i nivo obučenosti specijalnih službi. Premijer je u novembru 2020. objavio glavne odredbe strategije za narednih 30 godina, a u utorak je objavljen dokument na 100 stranica o spoljnoj politici Velike Britanije za narednih 30 godina.

U naredne četiri godine vlada će izdvojiti dodatnih 16,5 milijardi funti za odbranu i naoružanje, što je rekordan iznos u poslednjih 30 godina.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala