Britanski list: Rusija za London predstavlja najveću pretnju bezbednosti

© AP Photo / Kirsty WigglesworthBritanski premijer Boris Džonson
Britanski premijer Boris Džonson - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2021
Pratite nas
Britanski premije Boris Džonson u utorak će predstaviti izveštaj o pitanjima bezbednosti i odbrane u kojem se Rusija naziva „neprijateljskom zemljom“, piše list „Sandej tajms“.

Novine napominju da će Džonson dati takvu izjavu u utorak, 16. marta, tokom predstavljanja sveobuhvatnog pregleda bezbednosnih, odbrambenih i spoljnopolitičkih pitanja Velike Britanije.

„Glavna pretnja zemlji dolazi od Rusije. U pregledu se o Kini ne govori na sličan način. Kina je konkurent koji pokušava da ukrade intelektualnu svojinu i koji predstavlja pretnju ekonomskoj bezbednosti“, izjavio je za britanski list anonimni izvor u britanskoj vladi.

Kako se navodi, Rusija je dobila ovu formulaciju zbog „agresivnih upada u britanske vode i vazdušni prostor“ i incidenta u Solzberiju.

Drugi izvor „Tajmsa“ sugerisao je da, dok Rusija predstavlja „neprijateljsku državu“, Kina je samo „globalni izazov“. Na taj način pristup Kini treba da bude kombinacija konkurencije, suprotstavljanja i saradnje, u zavisnosti od toga šta je potrebno u određenoj oblasti.

Načelnik britanskog Generalštaba: Rusiju i Kinu treba nadigrati u njihovoj sopstvenoj igri - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2020
Načelnik britanskog Generalštaba: Rusiju i Kinu treba nadigrati u njihovoj sopstvenoj igri

Očekuje se da Džonson sledeće nedelje objavi i o nameri da se poveća vojni potencijal u sajber prostoru i povećaju rashodi za ofanzivno sajber oružje za suprotstavljanje Moskvi i Pekingu. London namerava da proširi mogućnosti Nacionalnih sajber snaga, čije je formiranje objavljeno u novembru prošle godine.

„Digitalne mogućnosti donose revolucionarne promene u naš način života i ratovanja, kao što je to pre 100 godina učinila avijacija“, naglasio je premijer, dodavši da bi zemlja trebalo da ima sve mogućnosti koje pružaju kibernetičke mogućnosti, kao i mogućnost da se spreči upotreba sajber oružja protiv Velike Britanije.  

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala