Ćaćić za Sputnjik: Od Srbije i Đokovića do Buenos Ajresa i 39. titule

© AP Photo / Hamish BlairNovak Đoković i Nikola Ćaćić protiv Nemačke
Novak Đoković i Nikola Ćaćić protiv Nemačke - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2021
Pratite nas
Nikola Ćaćić je srpski teniser koji je tokom svoje karijere osvojio 39 titula u konkurenciji dublova, ali je na naslovne strane najvećih medija dospeo tek kada je zaigrao za svoju zemlju sa Novakom Đokovićem.

Ćaćić je vreme između dva turnira odvojio da u razgovoru za Sputnjik sport govori o pomenutim titulama, igranjem sa Đokovićem i planovima za ostatak sezone.

Malo je poznato ne samo da naš najbolji dubl igrač ima ukupno 39 titula u kategoriji parova, uključujući čelendžere i fjučrse, već da su od toga tri osvojene na najvišem, ATP nivou.

Najskorija je došla pre nešto manje od nedelju dana, kada je u paru sa bosanskohercegovačkim igračem Tomislavom Brkićem pokorio konkurenciju u Buenos Ajresu.

Tridesetogodišnjaka iz Banjaluke smo „uhvatili“ samo par dana nakon podizanja trofeja. Javio nam se nedugo nakon treninga u Čileu, gde se već spremao za svoj naredni meč.

„Stigli smo istog dana, morali smo jedan dan da budemo u sobi, dok ne dobijemo rezultat sa testiranja, pa smo narednog dana odradili jedan trening i sledećeg već igramo“, započeo je Ćaćić razgovor za Sputnjik sport.

Pre titule u Argentini, Nikolina sezona počela je sa nekoliko poraza – prvo u Antaliji, nedugo zatim i na Australijan openu, a između ta dva duela i na ATP kupu, gde je igrao u paru sa Novakom Đokovićem.

„Ja sam prvi put za Srbiju igrao, da kažem, zvaničan meč. I ta sama činjenica je dosta odgovorna – ne igraš turnir za sebe, već igraš za svoju zemlju. To mi je već bio veliki pritisak, a onda kad sam stao i sa Noletom... dodatan pritisak je kada igraš sa najboljim igračem svih vremena, ali osećao sam se dobro, opustio me je Nole“, prisetio se Ćaćić, koji je sa Novakom pretrpeo poraz u meču odluke grupne faze protiv reprezentacije Nemačke.

​„Moj neki pritisak i to neiskustvo u bitnim momentima su me savladali i nismo uspeli da dođemo do pobede, nažalost. Ali, jedno veliko iskustvo i sigurno će mi značiti u karijeri“.

Ćaćić i Brkić, nažalost, nisu uspeli da ponove uspeh iz Buenos Ajresa u Santijagu, pošto su ispali u osmini finala, ali će boravak u Južnoj Americi sigurno pamtiti po dobrom.

Novak Đoković tokom meča protiv Nemačke na ATP kupu - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2021
„Puno emocija kada igrate za Srbiju“; „Novak radi fantastičan posao za našu zemlju“

„Mi smo došli u Argentinu nedelju dana pre (turnira u Buenos Ajresu), u Kordobu, gde posle Australije nismo imali puno vremena da se adaptiramo na podlogu, vremenske uslove i vremensku razliku. To nam je dobro došlo kao trening, pa smo u Buenos Ajres došli spremni i sve se potrefilo kako treba. Utisci su super“.

Dve ATP titule koje su prethodile ovoj sa bosanskohercegovačkim igračem Nikola je osvojio sa sunarodnikom Dušanom Lajovićem, 2019. u Čengduu, i Hrvatom Matom Pavićem, 2020. u Monpeljeu.

Iako bi bilo zanimljivo kada bi srpski teniser sa još nekim iz zemalja bivše Jugoslavije osvojio novi trofej, deluje kao da će saradnja sa Brkićem potrajati.

„Neka to bude opet Brkić, ne bih se žalio... On i ja se poznajemo dugo, igrali smo dosta turnira i mislim da možemo dobro da igramo, pogotovo na šljaci. Evo, drugi zajednički turnir na ATP turu i titula, ne može biti bolje“.

​Nepisano pravilo u singlu je teniser mora da uđe u najboljih 100 na svetu kako bi mogao da kaže da pristojno živi od profesionalnog igranja svog sporta, a u dublu se stvari donekle razlikuju, ali ima i dosta sličnosti.

„U singlu je to najboljih 100, možda 200, samo zavisi od rezultat na grend slemovima, od troškova putovanja i trenera... Što se tiče dubla, tu su ti neki troškovi manji, jer možete kao tim da delite trenera ili fizioterapeuta, a što se tiče broja na rang listi, realno je da najboljih 40 igrača može da živi od toga. Od 40. do 80. mesta, možda, u zavisnosti od nagradnog fonda turnira koje su igrali. Može da bude i 70, ali da odigra dva Grend slema odlično, ne napravi velike rezultate na manjim turnirima i da zaradi više novca“.

Trenutno 52. dubl igrač planete nam je otkrio svoje ciljeve za tekuću sezonu.

Cilj mi je da uđem među najboljih 30 na svetu. To mi olakšava ulazak na sve masterse, što je velika prednost. Upao sam sa Ducijem (Lajovićem) u Majami, što je Masters 1.000, i to je dosta dobro, jer taj Masters donosi puno poena. Nakon toga mi je plan da igram sa Brkićem na šljaci, a posle toga ćemo da vidimo. Igraću ATP turnir u Beogradu. To mi je skorašnji plan, ali u ovom vremenu ništa ne možemo da znamo mnogo unapred“.

​Ćaćića smo pitali kako dubl igrači biraju svoje partnere, kao i sa kim mu je najviše žao što nije delio teniski teren.

„Veoma je bitno da izabereš nekoga ko odgovara tvojoj igri, na primer on igra forhend stranu, ja igram bekhend stranu. Sada sam se sa Brkićem obrnuo, pa ja igram forhend, a on bekhend. Dosta se gleda da li vaša igra može da se uklopi, da li odgovarate jedan drugom na terenu, ali i van terena, ako se dogovorite da igrate na duže staze“, rekao je, pa dodao:

Rafaerl Nadal i Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2021
Pokušali su da „nameste“ Đokovića, ali je Nadal odbio provokaciju

„Sa Brajanima. To mi je bila jedna želja. Igrali smo u Delrej Biču prošle godine, polufinale je bilo i izgubili smo. Oni su bili u finalu, pa to ostaje kao neki žal što nismo ušli u finale da igramo sa njima, a to je njima ujedno bio i poslednji turnir u karijeri, koji su osvojili".

Situacija koju je izazvala pandemija virusa korona otežala je život svima, pa tako i sportistima. Neprijatne situacije zbog virusa postale su svakodnevnica, a rizik dodatno skače kada vas posao tera na konstantna putovanja.

„Dosta je teško. Iz nedelje u nedelju putuješ i ne znaš da li ćeš ući u državu, jer ti prave probleme na granici. Kad smo krenuli za Čile su nas dva sata držali zbog nekog osiguranja koje, navodno, nismo imali – a imali smo. Ne razmišljaš puno, već samo ideš dalje. Ali, opet, naravno da mi je drago da u ovo vreme uopšte možemo da igramo i da mogu da osvojim turnir“, podvlači Ćaćić svoju priču za Sputnjik sport.

Gost redakcije Sputnjik sporta nedavno je bio Srđan Đoković. Ako niste pogledali emisiju, toplo Vam preporučujemo da to uradite.

Najbolji srpski dubl igrač za Sputnjik: Iz Turske preko Dubaija do Australije – po trofej za Srbiju!

„Veseli se, srpski rode“ – Novak ponovo pokazao patriotizam /video/

Srđan Đoković za Sputnjik: Kao da je Bog poslao Novaka da pokaže svetu da Srbi nisu genocidan narod

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala