Amerika pokušala da odgovori Brazil od kupovine „Sputnjika Ve“

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida "Sputnjik Ve"
Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2021
Pratite nas
Amerika je pokušala da odgovori Brazil od kupovine ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), sledi iz Izveštaja američkog Ministarstva za zdravstvo i socijalne službe. Na to je ukazao ruski proizvođač vakcine, ocenivši da je takvo ponašanje neetično.

U Izveštaju, sačinjenom krajem 2020. godine, navodi se da je Odeljenje američkog Ministarstva zdravlja za međunarodna pitanja „iskoristilo diplomatske odnose u regionu severne i južne Amerike“ kako bi se suprotstavilo naporima više država koje su navodno nastojale da „na štetu bezbednosti Amerike“ ojačaju svoj uticaj u tom regionu. Te zemlje su Rusija, Kuba i Venecuela.

​Na Tviter nalogu vakcine „Sputnjik Ve“ objavljen je i deo Izveštaja u kojem se navodi da je to Odeljenje zajedno sa drugim američkim institucijama jačalo veze i pružalo pomoć zemljama severne i južne Amerike kako bi ih odgovorili od toga da prime pomoć od „zlonamernih država“.

Kao jedan od primera navodi se i to da je kancelarija atašea za pitanja zdravstva upotrebljena kako bi ubedili Brazil da ne nabavlja rusku vakcinu protiv kovida.

„Američko Ministarstvo zdravlja je javno potvrdilo da je vršilo pritisak na Brazil u vezi sa vakcinom ‘Sputnjik Ve’. Verujemo da zemlje treba da sarađuju kako bi spasile živote. Napori usmereni na potkopavanje vakcine su neetični i cena toga se plaća životima“, navodi se na Tviter nalogu ruske vakcine.

​Podsetimo, prošle nedelje je brazilsko Ministarstvo zdravlja objavilo da će od Rusije nabavljati vakcine protiv virusa korona. Brazil je na drugom mestu u svetu po broju obolelih od virusa korona. Od početka pandemije u Brazilu se virusom korona zarazilo više od 11,5 miliona ljudi, a bitku sa virusom je izgubilo skoro 280.000 Brazilaca. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala