Potvrđeno: Sud šalje Mamiće u zatvor

© AFP 2023 / ELVIS BARUKCICZdravko Mamić
Zdravko Mamić - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2021
Pratite nas
Vrhovsni sud u Hrvatskoj većinski je potvrdio nepravomoćnu osuđujuću presudu protiv Zdravka i Zorana Mamića, kao i bivšeg direktora FK Dinamo iz Zagreba, Damira Vrbanovića, objavili su hrvatski mediji.

Kontroverzni biznismen Zdravko Mamić osuđen je na šest i po godina zatvora, a prema presudi mora i da vrati 52 miliona kuna (oko 6,8 miliona evra).

Nekadašnji direktor i savetnik u Dinamu iz Zagreba osuđen je po svim tačkama optužnice, a nakon intervencije Vrhovnog suda pravomoćno je osuđen po svim po svim tačkama osim jedne.

Zdravko Mamić i Milan Pernar, porezni inspektor, su proglašeni krivim za umanjivanje Mamićevih poreznih obaveza i primanje mita, a Zoran Mamić za davanje mita.

Sud je, inače, smanjio zatvorsku kaznu Pernaru, koji je osuđen za dva kaznena dela umesto za tri, kao što je bio slučaj u prvostepenoj presudi. Kazna mu je smanjena sa četiri godine i dva meseca na tri godinei dva meseca.

Zdravku Mamiću je ukinut deo presude u kojem se nalagano oduzimanje dve nekretnine u vrednosti od 244.000 kuna (oko 30.000 evra), a ukinuta je i tačka u kojoj mu se stavljala na teren zloupotreba pomenutog poreskog inspektora.

Braća Mamić i Vrbanović su krivi po trećoj tački optužnice, odnosno za podelu novca od transfera Dejana Lovrena, dok je Zdravko Mamić optužen i za podelu transfera Luke Modrića.

© AFP 2023 / STRHrvatski fudbaler Luka Modrić tokom suđenja braći Mamić
Potvrđeno: Sud šalje Mamiće u zatvor - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2021
Hrvatski fudbaler Luka Modrić tokom suđenja braći Mamić

Podsetimo, Zdravko Mamić se 2018. godine preselio u Bosnu i Hercegovinu, koja je odbila da ga izruči Hrvatskoj, pa je situacija sa njegovim odlaskom u zatvor dosta komplikovana, dok bi ostali osuđeni trebalo da uskoro budu zatočeni.

Trener Dinama Zdravko Mamić osuđen je na četiri godine i osam meseci zatvora za tri krivična dela.

On neće morati momentalno u zatvor, pošto će prvo morati da primi presudu, a onda će sačekati rešenje sudije prema kojem će biti poslat u zatvor.

Zdravko Mamić - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2021
Mamić ponovo uzburkao region: Katolik sam, ali ljubim svog prijatelja Porfirija /video/

Prema zakonu republike Hrvatske, nijedna osoba koja je osuđena na zatvorsku kaznu dužu od šest meseci ne može da obavlja bilo kakvu funkciju u sportu, što znači da će Dinamo veoma brzo ostati bez trenera.

Dinamo se nalazi usred velikog dvomeča sa Totenhemom u osmini finala Lige Evrope (prvi meč izgubili 2:0 u Londonu), a s obzirom da se meč igra u četvrtak, Mamić bi na Maksimiru mogao da se oprosti svog kluba.

Sudski postupak koji je završen ovom presudom trajao je više od tri godine. Tada je izrečena nepravosnažna presuda, koja je potvrđena 15. marta 2021. godine.

​► Hit intervju Zdravka Mamića o Srbiji, ustašama, Jugoslaviji, Vučiću: U Beogradu bi mi aplaudirali!

Bosanac se javio posle skandala: Pretnje ubistvom? Da li ste vi svesni šta to znači? /video/

Mamić: Kleknuo sam pred Kolindu i rekao: „Boginjo moja“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala