Gradonačelnik Talina apeluje na vlasti: Preći sa reči na dela i razmotriti nabavku „Sputnjika Ve“

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaVakcina "Sputnjik Ve"
Vakcina Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2021
Pratite nas
Gradonačelnik Talina Mihail Kilvart izjavio je da bi estonske vlasti trebalo da pređu sa reči na dela i počnu pregovore sa Rusijom o isporukama vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).

Kilvart je ovo izjavio u svetlu obustavljanja primene partije vakcine „Astra Zeneka“ kao mere predostrožnosti zbog smrti jedne od vakcinisanih žena i razvoja tromboembolije kod druge ženske osobe nakon primanja vakcine. Primer Austrije sledile su Estonija, Litvanija, Luksemburg, Letonija, Danska, Norveška, Island, Holandija, Bugarska, Rumunija i Poljska.

Gradonačelnik je podsetio da vakcine pružaju samo privremenu zaštitu, te da bi Estoniji mogle da zatrebaju dodatne velike isporuke već ove jeseni.

„Kod nas se mnogo govorilo da vakcine nisu politička tema, stoga je neophodno preći sa reči na dela i pregovarati, uključujući i sa Rusijom. Postoje druge opcije, postoji Kina. Neophodno je baviti se sada time kao što to čine druge zemlje. U suprotnom može da se ispostavi da ćemo se onda kada se javi potreba naći na kraju reda“, naglasio je on za televiziju „ETV plus“.  

Od zemalja Evropske unije, rusku vakcinu već su kupile Mađarska i Slovačka, a Češka je izrazila interesovanje. Italija proučava mogućnost pokretanja proizvodnje „Sputnjika Ve“ u svom najvećem bioreaktoru „Rei tera“ u predgrađu Rima.

Evropska agencija za lekove (EMA) započela je proveru ruske vakcine 4. marta. Izvor upoznat sa procesom saopštio je da bi odluka o konačnom odobrenju mogla biti doneta u maju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala