Pokušaj spasa velikana od lisica i spekulacija

© AP Photo / Joan MonfortĐoan Laporta
Đoan Laporta - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2021
Pratite nas
Povratak Đoana Laporte na mesto predsednika Fudbalskog kluba Barselona uliva nadu za spas velikana i povratak na staze stare slave, nakon hapšenja Đozepa Bartomeua i spekulacija u vezi sa sudbinom najboljeg igrača tima, Lionela Mesija.

U uslovima poslovanja koje diktiraju pandemijske okolnosti, Barsi se obila o glavu očajna transfer politika prethodnih godina, dugovi su narasli na više od milijardu dolara, a u maju dospevaju na naplatu i kratkoročni krediti u iznosu od sedamsto miliona evra.

Finansijskom kolapsu katalonskog giganta kumovala je i činjenica da njegovim utakmicama nisu mogli da prisustvuju navijači, čime je potpuno zatvoren jedan od osnovnih kanala za finansiranje kluba.

Na sve to, drugi najuspešniji klub na svetu nedavno se našao u centru skandala jer je bivši predsednik Đozep Marija Bartomeu uhapšen u okviru istrage povodom „Barsagejta“.

Klupski zvaničnici optuženi su za kampanju „blaćenja“ sadašnjih i bivših igrača koji su bili kritični prema upravi kluba.

Nagađanja oko statusa nezadovoljstva Lionela Mesija neizostavni su deo potresa koji pogađaju slavni katalonski klub.

Nedostatak uspeha na evropskoj sceni poslednjih godina Argentincu je upalio „crveni alarm“, što su želeli da iskoriste čelnici Intera, a priče oko njegovog odlaska u Mančester siti ili Pari sen Žermen i dalje su aktuelne.

Mesiju ugovor ističe u julu ove godine, dok od januara ima pravo da pregovara sa drugim klubovima.

I pre nego što je španski El Mundo objavio detalje ugovora između Mesija i Barselone, zbog čega je Argentinac najavio tužbu, Mesi je upozorio upravu katalonskog kluba da ukoliko neki od detalja koji bi mogli da ugroze njega ili njegovu porodicu iscure u javnost, neće razmišljati o ostanku u Barseloni, već će to odmah značiti nastavak karijere u nekom drugom klubu.

Međutim, da je fudbalski klub Barselona i te kako živ, pokazala je druga po redu najveća izlaznost na izborima za predsednika kluba sa čak 56.300 glasača čijom ubedljivom voljom je Đoan Laporta po drugi put stao na čelo katalonskog giganta.

Laporta je klub vodio od 2003. do 2010. godine, u periodu najslavnije istorije katalonskog kluba, a njegovi glavni zadaci biće da zadrži Mesija i da se izbori sa lošom finansijskom situacijom u Barseloni.

Poznato je da novi-stari šef kluba želi i da pojača sastav Barse, pa se pominje da su njegovi ljudi već stupili u kontakt sa menadžerima Davida Alabe i Erlinga Halanda, igračima koji su na listi želja i Real Madrida pa se očekuje da će veliki rivali za njih voditi pravi mali rat u letnjem prelaznom roku, iako baš i nije jasno odakle Laporta namerava da nabavi novac.

Jedna od opcija je da se kao iskusni katalonski političar koji propagira autonomiju španske pokrajine pozove na svoje veze i podigne čitavu Kataloniju oko kluba koji je njen simbol, te da se u priču uključe i novi sponzori pored aktuelnog Rakutena sa kojim je produžen ugovor do kraja sledeće sezone.

Španci nagađaju i da će klub prvo morati da proda nekoliko igrača kako bi mogao da kupi nove. Na transfer listi mogli bi da se nađu Antoan Grizman, Felipe Kutinjo i Usman Dembele, koje je Barselona platila ukupno 400 miliona evra.

Promenom uprave aktuelizovana je ideja o tome da Barsina legenda Ćavi Ernandes na mestu šefa stručnog štaba zameni Ronalda Kumana, ali on trenutno upravlja klupom katarskog Al Sada, pa bi njegov dolazak mogao da se očekuje tek na početku nove sezone.

Laportov i Ćavijev povratak u Barselonu možda bi značio i svetlo na kraju tunela za sve probleme sa kojima se fudbalski klub percepiran kao najuspešniji proizvod nemirne španske pokrajine suočava poslednjih godina.

Svi problemi Barselone pokazali su se u Ligi šampiona

„Doživeli smo najsuroviju stranu fudbala“

Fudbal bez navijača učinio je da domaći teren ne znači ništa

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala