Brži od „Armate“: Rusija sprema novi tenk na točkovima

© military-todayOklopni transporter „Bumerang“
Oklopni transporter „Bumerang“ - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2021
Pratite nas
Na bazi jedinstvene oklopne platforme „Bumerang“ ruski eksperti prave prvi ruski tenk na točkovima, koji će biti moćan, brz i dobro zaštićen. On će dobiti isti top sa glatkom cevi, kao što ima samohodno oruđe „Sprut-SD“, saopštio je generalni direktor „Vojno-industrijske kompanije“ Aleksandar Krasovicki.

Pogodni za Siriju

Prema rečima Krasovitskog, razvoj objedinjene platforme na točkovima „Bumerang“ blizu je završetka. Državna ispitivanja oklopnog transportera K-16 planirana su do kraja godine. U dizajnu su korišćena najsavremenija dostignuća nauke i tehnologije.

Nakon toga kreće testiranje perspektivnog tenka K-17, vozila posebne namene i drugih uzoraka. Krasovicki je podvukao, da brza izgradnja tenka na točkovima na bazi „Bumerang“ ne predstavlja problem za rusku industriju.

Iako je slična tehnika razrađivana u Sovjetskom Savezu, u ruskoj armiji još nema tenkova na točkovima, koji su opremljeni moćnim naoružanjem. Iako su ova oklopna vozila u pogledu zaštite inferiornija od guseničnih, znatno ih nadmašuju brzinom, okretnošću i rezervom snage.

„Tenkovi na točkovima su popularni u zemljama koje imaju terene pogodne za njih, na primer, u Africi. Posebno u Južnoj Africi vole tenkove na točkovima. Njihove glavne prednosti su brzina i kilometraža između dva remonta. Ako se glavni borbeni tenk, grubo govoreći, pokvari nakon deset hiljada kilometara, tada će oklopno vozilo sa topom preći svih sto hiljada kilometara“, rekao je za Sputnjik vojni ekspert Aleksej Leonkov.
Rusko oklopno vozilo BT-3F - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2021
Rusija predstavila najnoviji amfibijski oklopni transporter BT-3F /video/

Prema rečima eksperta, sličan tenk bi dobro došao ruskoj vojsci u Centralnoj Aziji, gde je slabo razvijena železnica. Tenkove je lakše prebaciti autoputevima. Pored toga ova tehnika bi pomogla i u patroliranju u Siriji. Tamo vojna policija koristi oklopna vozila „Tigar“ i tenkove BTR-82A.

Leonkov je istakao, da perspektivni tenk, kao i oklopni transporter, sposoban da pređe vodene prepreke, puca u pokretu i dok pluta. Zahvaljujući svom moćnom naoružanju, može se koristiti i u racijama i u operacijama kombinovanog naoružanja, u izviđanju, patroliranju i straži.

Veliki kalibar

Važno je i to što su točkovi bolji za puteve. Nije tajna da čelični gusenice tenka uništavaju i najtvrđi asfalt. Zato se teška oklopna vozila prevoze na specijalnim transporterima. Utovar i istovar oduzimaju mnogo vremena, a tenk na točkovima je spreman da se pridruži bici brzo, bez ikakvog oklevanja i posebne pripreme.

Osnovno naoružanje perspektivnog tenka je top kalibra 125 milimetara, kao što je kod tenka „Sprut-SD“, posebno napravljen za Vazdušno-desantne snage. Top 2A75 na stabilizovanom sistemu sa automatskim utovarivačem i municijom od 40 metaka sličan je topovima 2A46M na tenkovima T-72 i T-90. Ispaljuje sve vrste municije odgovarajućeg kalibra, kao i protivtenkovske vođene rakete. Pomoćno naoružanje je puškomitraljez PKT kalibra 7,62 milimetara.

Pomoću opreme „Bumerang“ može postati najmoćniji tenk na točkovima na svetu. Većina vojne opreme ove klase u zemljama Zapada i Istoka ima topove kalibra do 105 milimetara. Tenkovi na točkovima su u službi nekoliko zemalja NATO-a i azijskog regiona. To su američki M1128 MGS na platformi „Strajker“, francuski AMX-10RC, japanski MCV, italijanski „Centauro“.

Laki plutajući tenk „Sprut-SDM1“ - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2020
Plutajući tenk „Sprut-SDM1“ ispituje svoju snagu na moru i kopnu /video/

Ministarstvo odbrane je početkom 2010. godine pregovaralo sa Rimom o kupovini „Centaura“ za kopnenu vojsku. Nekoliko oklopnih vozila je dovezeno u Rusiju na ispitivanje, ali tu je bio kraj, italijanski tenkovi na točkovima nisu odgovarali ruskim potrebama u pouzdanosti vojne opreme.

Protiv tenkova i dronova

Perspektivna platforma na točkovima „Bumerang“ prvi put je prikazana na paradi povodom Dana pobede 2015. godine. Tehnika u ovoj bazi je primetno veća i moćnija od sovjetskih i ruskih oklopnih transportera iz porodice BTR.

Motor JAMZ-780 od 750 konjskih snaga može da razvije brzinu od 100 kilometara na čas na putu. Motor je u prednjem delu tenka, što omogućava da se posada ukrcava i iskrcava sa zadnje strane tenka. Oklopna vozila iz porodice „Bumerang“ imaju višeslojni oklop od keramike, što je mnogo pouzdanije od homogene zaštite.

Najmoćniji top je BMP K-17 sa univerzalnim borbenim modulom na daljinsko upravljanje „Bumerang-BM“. Naoružanje je 30. milimetarski top 2A42 sa selektivnom municijom i kapacitetom municije do 500 metaka, protiv tenkova tu su dva dvostruka lansera protivtenkovskog raketnog sistema (PTRK) „Kornet“.

Postoje i ozbiljnije varijante. Jedan od mogućih borbenih modula za K-17 je top kalibra 57 milimetara AU-220M „Bajkal“ koji može da ispali 120 hitaca u minuti. Smatra se, da je snaga njegove municije dovoljna za borbu protiv svih savremenih borbenih vozila pešadije zapadne škole. Pored toga, kalibar od 57 milimetara efikasno će uništavati bespilotne letelice, uključujući i male, na udaljenosti do 12 kilometara.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala