Poslanik Dume: Donbas je krvava rana na telu Ukrajine

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Državne dume Rusije
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2021
Pratite nas
Donbas je krvava rana na telu Ukrajine, kaže poslanik Dume Ruslan Balbek, dodajući da bi Kijev učinio sve da to pitanje postane deo međunarodne agende.

Balbek je komentarisao izjavu šefa ukrajinske delegacije u Kontakt grupu za Donbas Leonida Kravčuka da postoji opasnost od izbijanja konflikta velikih razmera u regionu zbog čega treba uključiti Ameriku u pregovore o Donbasu.

„U velikim razmerama misli gospodin Kravčuk, čak bi da unutarukrajinski civilni konflikt svrsta na listu svetskih problema. Bilo šta, uskoro će i signal u kosmos poslati za pomoć, samo da ne ispunjavaju Minske sporazume. A što se tiče velikog konflikta, sudeći po svemu, sve vodi ka tome“, rekao je Balbek.

Komentarišući potencijalno angažovanje Amerike u pregovorima u Donbasu, Balbek kaže da su se SAD pokazale kao agresor i da Vašington menja uslove sporazuma unilateralno, tako da „s njima niko neće razgovarati“.

„U svakom slučaju, Donbas je krvava rana na telu Ukrajine, a ne međunarodne zajednice, mada bi bivši predsednik Ukrajine veoma voleo da se problemima Kijeva bavi ceo svet“, zaključio je ruski poslanik.

Pripadnik vojske Donjecke Narodne Republike na prelazu sa Ukrajinom u Donjeckoj oblasti. - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2021
Rusija: Kijev izaziva eskalaciju sukoba u Donbasu

Kravčuk je ranije danas rekao da Kijev vodi konsultacije o učešću Amerike u pregovorima o Donbasu, kao i da Rusija može da bude protiv toga ali mora da iznese odgovarajuće argumente.

On je uveren da Amerika treba da učestvuje u tim pregovorima.

„Konflikt u Donbasu nije samo ukrajinski pitanje, i čak ni samo evropsko. To je pitanje mogućnosti izbijanja velikog sukoba ukoliko Rusija ne bude zaustavljena u svojim apetitima“, rekao je Kravčuk.

Minski sporazumi

U Minsku su 12. februara 2015. godine održani pregovori lidera država „normandijske četvorke“. Minski sporazumi za rešavanje situacije na istoku Ukrajine predviđaju prekid vatre, povlačenje teškog naoružanja sa kontakt linije i ustavnu reformu čiji bi ključni elementi trebalo da budu decentralizacija i usvajanje zakona o posebnom statusu Donbasa.

Plan još uvek nije ispunjen, jer ukrajinski političari neprekidno odlažu njegovu primenu i čak izjavljuju da on ima samo savetodavan karakter, a ne i obavezujući. Ruski stav je da ne postoji alternativa Minskim sporazumima. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala