Rusija: Kijev izaziva eskalaciju sukoba u Donbasu

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaPripadnik vojske Donjecke Narodne Republike na prelazu sa Ukrajinom u Donjeckoj oblasti.
Pripadnik vojske Donjecke Narodne Republike na prelazu sa Ukrajinom u Donjeckoj oblasti. - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2021
Pratite nas
Ukrajina je anulirala većinu ranije dogovorenih garancija bezbednosti i izaziva eskalaciju konflikta u Donbasu, izjavio je stalni predstavnik Rusije u kontakt grupi za rešavanje situacije na istoku Ukrajine Boris Grizlov.
„Završena je još jedna sednica kontakt grupe. Učesnici su razgovarali o novom talasu narušavanja mira ukrajinske strane na liniji razdvajanja. To nije bilo izazvano niti su narušavanja bila slučajna – radi se o namernim akcijama koja su izvršena po nalogu ukrajinskih vlasti“, rekao je on.

„Ukrajinska vlast je anulirala većinu ranije dogovorenih garancija bezbednosti. Ukrajina izaziva vojnu eskalaciju konflikta“, naglasio je stalni predstavnik.

Prema rečima Grizlova, politički dijalog između Kijeva i Donbasa je neophodan uslov za postizanje mira u regionu.

„Treba shvatiti da će mir biti stabilan samo ako se realizuje politički deo Minskih sporazuma. Izaziva zabrinutost to što se svaki dokument koji pripremi Donbas uporno ignoriše. U takvim uslovima teško je govoriti o nastavku dijaloga. Sve dok ukrajinska vlast odbija dijalog sa Donbasom i vodi ratnu politiku, Donbasu će biti teško da veruje u njena obećanja“, rekao je Grizlov nakon sastanka kontakt grupe.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala