„Oni priznaju Kosovo kao nezavisnu državu, sigurno su pripretili Špancima“ /video/

© SputnikVladimir Stanković, srpski novinar i publicista
Vladimir Stanković, srpski novinar i publicista - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2021
Pratite nas
Vlada Stanković, legendarni srpski novinar i publicista, bio je gost Sputnjikove emisije „Miljanov korner“. Govorilo se o brojnim temama iz prošlosti, ali i aktuelnostima vezanim za prohteve takozvane republike Kosovo.

Iako je Španija prvobitno zabranila tzv. Kosovu da istakne svoju zastavu i intonira himnu u predstojećem duelu u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, morala je da ustukne pred glavnim odgovornim telom (UEFA) i promeni stav.

Stanković je u Španiji proveo više od dve decenije kao novinarski dopisnik, ali i kao direktor za medije Evrolige. Pokrenuo je i prvi košarkaški magazin „Koš“, te radio kao urednik španskog izdanja „FIBA Basketbol“.

Zbog svog obilnog iskustva sa novinarstvom i Španijom, on je bio pravi sagovornik za analizu sukoba tzv. Kosova, Španije i nadležnih organa.

„Šta se tu izdešavalo ne mogu da vam kažem sa preciznošću i sigurnošću, ali sigurno je da je fudbalska federacija Španije bila izložena nekoj vrsti pritiska, jer UEFA i FIFA priznaju Kosovo. Sigurno su pripretili Špancima da bi u slučaju nepoštovanja standardnih normi za održavanje međunarodnih utakmica mogli da meč izgube službenim rezultatom 3:0“, rekao je Stanković u „Miljanovom korneru“.

O Kosovu i Metohiji je nedavno govorio još jedan sagovornik Sputnjik sporta – Srđan Đoković. Emotivnu emisiju sa njim možete pogledati na našem Jutjub kanalu

Stanković smatra da su Španci verovatno procenili da im se rizik ne isplati, s obzirom da bi ih poraz protiv tzv. Kosova, koje bi tokom 90 minuta gotovo sigurno pobedili, udaljio od plasmana na Mundijal.

„To ni u kom slučaju ne znači da Španija, kao država, menja svoju poziciju u odnosu na Kosovo i da će sada imati neku drugu politiku. Ono što je suštinski bitno je da nema nikakvog zaokreta u pogledu odnosa prema Kosovu, niti se nazire mogućnost priznanja Kosova kao nezavisne države. To je princip koji španska vlada poštuje, bez obzira da li su na vlasti demokrate, socijalisti ili narodnjaci, koji su, da kažemo, desni centar“.

Fudbaleri tzv. Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2021
Iz Prištine jasno poručuju: Nećemo to prihvatiti

Utisak posle ovakvog ustuknuća Španije, nekada veoma moćne i uticajne države, niko neće moći da uradi bilo šta protiv UEFA i FIFA kod bilo kakvih sličnih narednih nesuglasica.

„Verovatno da nemaju dovoljno uticajnih ljudi. Nekada je tamo bio (Anhel Marija) Viljar, koji je bio dugogodišnji predsednik španske federacije. On je bio i u FIFA i u UEFA i sigurno je sa tih pozicija mogao da utiče. Sada Španci, kao i mi, nemaju tamo izrazito jakog čoveka i onda moraju da se povinuju tim principima koje UEFA u ime nekakve demokratije pokušava da sprovede, iako je i sama često kršila svoj Statut i svoje neke, da kažem, principe“, objasnio je Stanković.

Pogledajte i ostatak emisije sa Vladom Stankovićem, inače autorom knjige „Montevideo, Bog te video“, po kojoj je snimljen najgledaniji film u istoriji srpske kinematografije.

Vujošević za Sputnjik: Cena pričanja istine u Srbiji je da posle toga radiš u Rumuniji

„Bata Stane, poginuću – to je utakmica života“ /video/

Troicki za Sputnjik detaljno opisuje muke u Australiji i najavljuje veliku odluku do Vimbldona

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala