Iz Prištine jasno poručuju: Nećemo to prihvatiti

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIFudbaleri tzv. Kosova
Fudbaleri tzv. Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2021
Pratite nas
Agima Ademi, predsednik FS tzv. Kosova, oglasio se preko španskog lista „Marka“ povodom informacije da će Španija odigrati meč protiv njih, ali i da neće imati tretman suverene države.

Utakmica između Španije i tzv. Kosova privukla je mnogo pažnje jer zemlja Pirinejskog poluostrva ne priznaje Kosovo kao državu, te je donela odluku da se na utakmici kvalifikacija za Svetsko prvenstvo prema gostima odnosi kao prema reprezentaciji sa teritorije Srbije sa područja Kosova i Metohije.

Fudbalska reprezentacija Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2021
Besne u Prištini: Španija ih ne tretira kao državu – reprezentacija bez himne i zastave

Takođe, gostima neće biti istaknuta zastava uz špansku i bez opisa kao punopravne države, a himna neće biti navedena kao nacionalna himna Kosova, nego kao muzika koja predstavlja teritoriju Kosova.

Ugledna „Marka“ prenela je da ovo neće biti prvi takav slučaj u Španiji. To se prvi put dogodili tokom Mundijala 1982. godine kada predstavnici argentinskih medija nisu smeli da govore Engleska na utakmici Nemačke i Engleske, zbog Foklandskog rata koji je okončan u junu iste godine.

Iz Fudbalskog saveza tzv. Kosova oglasili su se saopštenjem u kom su oštro kritikovali ovakav potez Španija, a dan kasnije oglasio se i predsednik Saveza Agimi Ademi.

„Kosovski savez je punopravni član UEFA i FIFA, sa istim pravima i obavezama kao i drugih 55 i 211 saveza članova. Moramo da igramo mečeve po pravilima UEFA i FIFA i prema osnovnim principima sporta. Poštujemo FS Španije, ali nećemo prihvatiti bilo kakvo kršenje pravila, posebno naših prava kao nacije“, rekao je Ademi za „Marku“.

Do utakmice dve selekcije ostalo je još dosta, na programu je tek 31. marta, ali kako stvari stoje najverovatnije će se igrati po FIFA pravilima.

To je istakla i ministarka spoljnih poslova Španije Aranča Gonsales rekavši da utakmica mora da se igra onako kako Međunarodna fudbalska federacija nalaže.

Španija prvi meč kvalifikacija igra protiv Grčke 25. marta, tri dana kasnije čeka ih duel sa Gruzijom, a 31. trebalo bi da igra sa tzv. Kosovom.

Plasman obezedio SofaScore LiveScore

Besne u Prištini: Španija ih ne tretira kao državu – reprezentacija bez himne i zastave

Antonio Rukavina za Sputnjik: U poslednjoj sezoni u karijeri želim da vratim titulu Astani

Barsa i Mesi na kolenima, Liveprul „počistio“ Nemce /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala