Šta to sprema „ludi Srbin“?

© AP Photo / Ashley LandisGreg Popovič
Greg Popovič - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2021
Pratite nas
Lamarkus Oldridž, jedan od najboljih visokih igrača prošle decenije, napustiće San Antonio Sparse posle skoro punih šest sezona provedenih u Teksasu, te se postavlja pitanje – da li „ludi Srbin“ Greg Popović sprema teren za nešto novo?

U američkom profesionalnom sportu, među kojima je je košarka jedna od najpopularnijih, teško je konstantno biti u vrhu. Timovi prolaze kroz različite periode, one odlične, dobre, manje dobre, ali i one kada su među najlošijim ekipama u ligi.

To se možda i najbolje vidi u NBA ligi gde mali broj timova uspeva da bude konkurentan sve vreme, čak su i slavni LA Lejkersi prošli kroz turbulentan period kada je Kobi Brajant završavao karijeru.

Keldon Džonson, San Antonio Spars - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2021
Greg Popović je izvadio novog keca iz rukava /video/

Ipak, ekipa koja se izdvaja po ovome, koja je konstantno među osam najboljih ekipa Zapada su San Antonio Sparsi. Prošle sezone prekinut je neverovatan niz od 22 uzastopne godine kako igraju plej-of, ali su opet bili blizu da izbore plasman dalje.

Sve to vreme na klupi je „ludi Srbin“ Greg Popović koji i ove sezone predvodi franšizu iz Teksasa. Tiho, ispod rada, kao u ostalom i svake godine, Sparsi se nalaze u trci za plej-of i zauzimaju sedmo mesto sa skorom 18/15. 

Dosta pobeda ostvarili su bez Lamarkusa Oldridža koji je prethodnih godina bio prva zvezda uz Demara Derozana. Oldridž je imao problema sa povredom, odigrao je 21 utakmicu i beleži najlošije brojke od prve sezone.

Prethodnih trinaest godina iskusni igrač bio je konstantna pretnja po koš, momak koji svako veče može da „isporuči“ 20 poena i 10 skokova, ali utisak je da i njega stižu godine.

Oldridž je napunio 35 godina, vrhunac forme je prošao, i dalje može da bude veoma koristan – međutim, ne i u San Antonio Sparsima. Greg Popović saopštio je da ekipa više ne računa na njega i da će pokušati da ga trejduju.

„Lamarkus nije sa timom. Zdrav je, ali smo se dogovorili da zajedno pokušamo da pronađemo mesto gde bi mogao da nastavi karijeru. Tako da u nastavku sezone neće biti sa nama. Lamarkus je bio sjajan saigrač, nikada nismo imali problem, samo mislimo da je ovo 'win-win' varijante za sve. Kada se prilika za trejd ukaže... znate kako to već ide, videćemo i reagovati“, rekao je Popović.

To što Sparsi odustaju od iskusnog krilnog centra ne mora nužno da znači da će krenuti u proces reizgradnje, odnosno u ponovno sastavljanje tima, ali čini se da je to neophodno.

Ekipa ima mlade talentovane igrače poput Dežonteja Mareja, Keldona Džonsona i Derika Vajta, predvođena je Demarom Derozanom, ali to sve nije dovoljno za nešto više u plej-ofu.

Videćemo da li će uopšte biti dovoljno za plasman među osam najboljih ekipa, trenutno su sedmi i boriće se za tu poziciju, ali i ako uđu, u postsezoni neće moći ništa protiv Lejkersa, Klipersa, Jute...

U ovom trenutku čini se da je najbolje rešenje za Sparse da trejduju i Demara Derozana, te da sledeće godine budu mlada ekipa koja, možda neće dobiti mnogo mečeva, ali će rasti i pritom imati šansu da izaberu visokog pika na NBA draftu.

Pitanje je i koliko će dugo Greg Popović voditi San Antonio, ima 72 godine i narednih sezona završiće se jedna od najuspešnijih priča u istoriji, ne samo košarke, već i sporta.

Popovićev veliki prijatelj je Duško Vujošević, legendarni trener, koji takođe pripada „staroj školi“, o čijim principima je nedavno govorio za Sputnjik sport u emisiji „Miljanov korner“.

Greg Popović je izvadio novog keca iz rukava /video/

„Ludi Srbin“ odbija da prihvati novu ideologiju

Mladi Srbi dokazali da su spremni za NBA

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala