Ukrajinski ministar objavio tri stuba politike „povratka“ Krima

© AFP 2023 / VALENTYN OGIRENKOMinistar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba
Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2021
Pratite nas
Mininstar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba nazvao je „tri stuba“ politike za povratak Krima.

 

Jedan od njih je strategija „deokupacije“ poluostrva koju je ranije odobrio Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine.

„Istorijski dokument koji je bio potreban još 2014. Signal je jasan: ne samo što pozivamo svet da pomogne u vraćanju Krima, i sama Ukrajina se ozbiljno i sistematski bavi ovim na inicijativu predsednika Vladimira Zelenskog“, napisao je Kuleba na Tviteru.

​Drugi stub je konsolidacija – objedinjavanje „napora svih partnera“ na osnovu samita „Krimske platforme“, planiranog za 23. avgust. Na njemu Kijev želi da razgovara o „povratku“ poluostrva. Ukrajina je brojnim državama predložila da se pridruže platformi, među kojima su Turska, Francuska, Velika Britanija, Nemačka, Kanada i Sjedinjene Američke Države.

Kao treći stub, Kuleba je spomenuo sinergiju – „obnavljanje međunarodnog prava i, kao rezultat toga, potpuni ukrajinski suverenitet“ nad Krimom i Sevastopoljem.

Krajem februara ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je ukaz o merama za „deokupaciju“ i reintegraciju Krima. Među njima su organizacija samita „Krimska platforma“ i koraci „za razvoj i podršku krimskotatarskog jezika, kulture i zaštite prava“ Krimljana.

Na Krimu ukaz Zelenskog smatraju „političkim blefom“. Predsedavajući Odbora za narodnu diplomatiju i međunacionalne odnose krimskog parlamenta Jurij Hempel primetio je da su efikasnost i relevantnost ovog ukaza, „kao i sve što kijevske vlasti preduzimaju u vezi sa Krimom“, ništavne. Državna duma je taj dokument nazvala populističkim.

Istovremeno je zamenik ukrajinskog ministra pravde Ivan Leščina saopštio da su stanovnici Krima i Donbasa podneli osam hiljada žalbi protiv Kijeva Evropskom sudu za ljudska prava.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala