Šta možemo očekivati od nove rusko-kineske vakcine „Konvidecija“

© Tanjug / JAROSLAV PAPVakcina
Vakcina - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2021
Pratite nas
Treća faza kliničkih ispitivanja rusko-kineske vakcine protiv virusa korona biće završena u septembru 2021. godine u Rusiji, ali su već sada primetni zapaženi rezultati, rekao je u intervjuu Sputnjiku direktor farmaceutske kompanije „Petrovaks“ Mihail Ciferov.
„Primetni su visoki pokazatelji bezbednosti i efikasnosti rusko-kineske vakcine 'Konvidecija' Ad5-nKov (Ad5-nCov). Kod 92,5 procenata dobrovoljaca razvijen je visok nivo antitela na kovid 19“, rekao je Ciferov. 

Braća po vakcinama

„Petrovaks“ je sa kompanijom „CanSino Biologics“ započeo saradnju početkom 2020. godine. Tada je partnerstvo u razvoju vakcine protiv virusa korona bio jedan od mogućih pravaca. Uskoro je postalo jasno da su razvoj i zajednička ispitivanja samo pitanje vremena.

Rusko-kineska vakcina „Konvidecija“ i ruska „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) su tehnološki srodne. Za obe se koristi neutralizovani adenovirus za isporuku S-proteina virusa korona sa genetskom informacijom. Ona zatim razvija imunološki odgovor. Razlika je samo u broju vakcina: „Sputnjik Ve" se primenjuje dva puta, a „Konvidecija“ samo jednom.
Vakcina protiv virusa korona Sputnjik Ve u odeljenju za vakcinaciju poliklinike u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2021
Nemački regulator pohvalio rusku vakcinu: „Sputnjik Ve“ je pametno napravljena

U septembru 2020. godine sprovedena je vakcinacija prvih dobrovoljaca u Rusiji, a danas je njihov broj porastao do 5.000.

Kompanija „CanSino Biologics“ ima veliko iskustvo u ovoj sferi. Oni su prvi na svetu počeli istraživanja vakcine na ljudima još u martu 2020. godine. U svetu ima oko 40.000 dobrovoljaca koji su primili vakcinu Ad5-nKov.

Efikasnost od 95 procenata

„Petrovaks“ i „CanSino Biologics“ su podneli zahtev za registraciju nove vakcine još u novembru prošle godine, a 1. februara je Nezavisni komitet za monitoring podataka (IDMC) potvrdio da vakcina „Konvidecija“ ispunjava kriterijume bezbednosti i efikasnosti u međunarodnom ispitivanju treće faze. Kompanija je, pre par dana, objavila privremene rezultate kliničkih ispitivanja.

Kako je u intervjuu Sputnjiku rekao Mihail Ciferov, tokom istraživanja nije bilo ozbiljnih neželjenih reakcija. Samo je 34,2 procenta dobrovoljaca imalo j neke reakcije posle primanja vakcine koje su trajale nekoliko dana: povišenu temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima i zamor. 

Preliminarni rezultati istraživanja su pokazali efikasnost vakcine od 95 procenata u sprečavanju teških slučajeva kovida 19. Finalni rezultati se očekuju u prvoj polovini 2022. godine, godinu dana posle vakcinacije prvih dobrovoljaca.
Vakcinacija „Fajzer/Biontek“ vakcinom u Italiji - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2021
Evropa igra ruski rulet sa životima svojih građana

„Za nas je učešće u istraživanju vakcine deo našeg velikog međunarodnog programa, koje se simbolično poklapa sa 20. godišnjicom potpisivanja sporazuma o dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji između Rusije i Kine“, izjavio je Ciferov.

Ko može da dobije novu vakcinu? 

Petrovaks“ je spreman da nakon registracije pokrene proizvodnju i iznese vakcinu na tržište.

„Nećemo se geografski ograničavati na distribuciju vakcina i trudićemo se da zadovoljimo najširu moguću potražnju, bez obzira na zemlju“, naveo je Ciferov.

Vakcina „Konvidecija“ će se praviti u ruskoj kompaniji „Petrovaks“ u Moskovskoj oblasti. Kapaciteti postrojenja omogućavaju proizvodnju više od 160 miliona doza godišnje.

„Petrovaks“ je već uložio više od  23 miliona evra u projekat i smatraju ga glavnim u istoriji kompanije. 

„Petrovaks“ protiv kovida

Vakcina nije jedini projekat „Petrovaksa“ povezan sa kovidom 19. Početkom februara ruska kompanija je završila odabir pacijenata za međunarodna klinička ispitivanja originalnog ruskog preparata „Polioksidonij“ za lečenje kovida 19 sa srednjim i teškim tokom bolesti. U istraživanje su bila uključena 394 pacijenta iz Rusije i Slovačke. Rezultati se očekuju tokom leta 2021. godine.

Prema rezultatima istraživanja, ruski originalni preparat će moći da pretenduje na jedinstveni status leka protiv kovida 19 sa dokazanom efikasnošću.

„Polioksidonijum“ se dobro pokazao kako u Rusiji, tako i u Evropskoj uniji. Lek se koristi za preventivnu zaštitu lekara koji rade u „crvenim zonama".

Pored toga, „Petrovaks“ je zajedno sa ruskom kompanijom „Botkin AI“ sproveo istraživanje za utvrđivanje efikasnosti lekova za lečenje kovida 19 pomoću tehnologija veštačke inteligencije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala