Nemački regulator pohvalio rusku vakcinu: „Sputnjik Ve“ je pametno napravljena

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv virusa korona "Sputnjik Ve" u odeljenju za vakcinaciju poliklinike u Moskvi
Vakcina protiv virusa korona Sputnjik Ve u odeljenju za vakcinaciju poliklinike u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2021
Pratite nas
Predsednik stalne komisije za vakcinaciju (STIKO) pri institutu Roberta Koha u Nemačkoj koja daje preporuke o vakcinaciji u zemlji, nazvao je „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) dobrim preparatom i naglasio da ruski naučnici imaju dobro iskustvu u izradi vakcina.

„To je dobra vakcina koju će, najverovatnije u nekom trenutku odobriti EU. Ruski naučnici imaju bogato iskustvo sa vakcinama“, izjavio je predsednik komiteta Tomas Mertens u intervjuu listu Rheinischen Post.

Mertens je objasnio prednosti vakcine: „Sputnjik Ve je pametno napravljena: kao i u slučaju sa "Astra Zeneka", radi se o vektorskoj vakcini, zasnovanoj na adenovirusu. Ipak, razlikuje se od "Astra Zeneke" po tome što za prvu i drugu dozu koristi dva različita vektorska virusa. To je vrlo pametno, jer može da omete potencijalni gubitak efikasnosti zbog imunog odgovora na vektore“.

On je naglasio da se u Nemačkoj oseća nedostatak vakcina.

„Razlog za razočarenje je jasan: nedostatak vakcina. To se zabašuruje svim mogućim argumentima. Međutim, problem nije u rasporedu prioriteta niti u centrima za vakcinaciju, već jednostavno postoji deficit. Svi sadašnji problemi su vezani za to“, rekao je Mertens.

Stalna komisija za vakcinaciju pravi preporuke za vakcinaciju u Nemačkoj i predstavlja nezavisno stručno telo, čiju delatnost koordinira institut Roberta Koha koji ulazi u strukturu Ministarstva zdravlja Nemačke.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala