Rusija optužila Zapad: Podržavate sabotažu Minskih sporazuma

© Sputnik / Dmitriй Astahov / Uđi u bazu fotografijaSamit saveta bezbednosti UN
Samit saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2021
Pratite nas
Zapad podržava sabotažu Minskih sporazuma, što je ključni izazov za bezbednost na prostoru Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, rekao je na zasedanju Saveta bezbednosti UN prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

Pojedini predstavnici zapadnih država su tokom sastanka Saveta bezbednosti ponovo optužili Rusiju za „okupaciju“ Krima i podsticanje sukoba na istoku Ukrajine.

„U vezi sa iznetim izjavama niza naših zapadnih kolega, koje sadrže lažnu interpretaciju situacije o rešavanju sukoba u Ukrajini, želeo bih da naglasim da upravo njihovi postupci podrške konstruktivnim potezima kijevskih vlasti, usmerenih na sabotažu Minskih sporazuma, danas predstavljaju ključni izazov za bezbednost na prostoru Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju“, rekao je ruski diplomata.

On je pozvao „zapadne sponzore da porade sa svojim štićenicima tako što će se umesto izvrtanja stvarnosti i političkih provokacija pozabaviti ključnim pitanjima za uspostavljanje dijaloga sa stanovnicima sa istoka Ukrajine, kako je i predviđeno Minskim sporazumima“.

Poljanski je takođe pozvao zapadne diplomate da se uzdrže od optužbi, „da pogledaju u ogledalo“ i prestaju da zatvaraju oči na nedopustiva kršenja ljudskih prava, slobodu govora i medija, kao i slučajeve veličanja nacističkih zločinaca i njihovih pristalica, što je postala svakodnevna realnost, ne samo u „postmajdanskoj“ Ukrajini, nego i u baltičkim zemljama, konkretno u Estoniji.

„To će biti od koristi ne samo za vašu veoma ukaljanu reputaciju, nego i za uspostavljanje klime poverenja i saradnje u zoni odgovornosti OEBS-a“, poručio je ruski diplomata.

Minski sporazumi

U Minsku su 12. februara 2015. godine održani pregovori lidera država „normandijske četvorke“. Minski sporazumi za rešavanje situacije na istoku Ukrajine predviđaju prekid vatre, povlačenje teškog naoružanja sa kontakt linije i ustavnu reformu čiji bi ključni elementi trebalo da budu decentralizacija i usvajanje zakona o posebnom statusu Donbasa.

Plan još uvek nije ispunjen, jer ukrajinski političari neprekidno odlažu njegovu primenu i čak izjavljuju da on ima samo savetodavan karakter, a ne i obavezujući. Ruski stav je da ne postoji alternativa Minskim sporazumima

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala