Češki ministar policije protiv primene „Sputnjika Ve“ u zemlji

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida "Sputnjik Ve"
Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2021
Pratite nas
Prvi zamenik premijera i ministar policije Češke Jan Hamaček smatra necelishodnim korišćenje ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u zemlji.

Predsednik Nacionalnog štaba za prevazilaženje kriznih situacija je u intervjuu za prašku radio-stranicu „Spisak-novosti“ rekao da je u interesima aktuelnog sistema vakcinacije stanovništva da u njemu ostanu samo vakcine čije je korišćenje odobrila Evropska unija.

„Mislim da bi sistem potpuno uništilo da u njega dospe vakcina koju nije registrovala Evropska agencija za lekove (EMA). To bi ugrozilo tempo vakcinacije u Češkoj“, izjavio je Hamaček.

S tim u vezi, dodao je da je „uveren da bi i nakon što EMA odobri primenu 'Sputnjika Ve' u Češkoj to svejedno predstavljalo problem, jer se prema ruskoj vakcini razvio izuzetno kontroverzan stav“.

Međutim, on smatra da bi vlasti trebalo da pronađu način „da obezbede rusku vakcinu onima koji po svaku cenu žele da je prime“.

Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2021
Češki novinar: Ruska vakcina „Sputnjik Ve“ jedna od najboljih

Prema njegovom mišljenju, češko rukovodstvo bi trebalo da usmeri energiju na traženje dodatne količine vakcina registrovanih u EU za češke stanovnike, a ne da je usmerava na pregovore sa ruskom stranom o kupovini „Sputnjika Ve“. Političar smatra da češki predsednik Miloš Zeman vrši veliki pritisak na vladu kako bi realizovao planove koji predviđaju da zemlja kupi rusku vakcinu.

Dodao je da smatra da vakcinacija „Sputnjikom Ve“ u Češkoj neće početi bez registracije u EMA, čak i da u zemlju stigne neka partija tog preparata. Kako je rekao, vlasti zemlje će doneti odluku o potencijalnoj kupovini ruske vakcine tek nakon što je EU odobri za korišćenje.

Nedavno je Zeman za „Si-En-En Prima“ izjavio da je uputio pismo predsedniku Rusije Vladimiru Putinu u kojem je molio da se njegovoj zemlji isporuči vakcina „Sputnjik Ve“.

​Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala