Češki novinar: Ruska vakcina „Sputnjik Ve“ jedna od najboljih

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida "Sputnjik Ve"
Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2021
Pratite nas
Novinar češkog lista „Halo novini“ Tomaš Cinka kritikovao je vlasti evropskih zemalja zbog nespremnosti da koriste rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).

Autor se osvrnuo na iskustvo različitih zemalja u borbi protiv epidemije virusa. Tako je kritikovao pojavu „linije za doušnike“ u Slovačkoj: građanima je ponuđeno da obaveštavaju vlasti o onima koji krše protivepidemijska ograničenja.

„Užasna ideja. Eto, na primer, posvađam se sa komšijom. Odem da pozovem policiju i prijavim da sam ga video bez maske“, prokomentarisao je novinar ovu ideju.

Istovremeno je pohvalio Slovake što su uspeli da nabave rusku vakcinu „Sputnjik Ve“ i nazvao ju je jednom od najboljih.

„Svuda je hvale. Međutim, postoje određeni krugovi koji sa tim ne mogu da se pomire“, konstatovao je on.

Cinka je dodao da je zbog isporuke ruskog preparata u Slovačkoj došlo do podele u vladi.

Pogled na Bratislavu - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2021
Slovački premijer: Moskva predlaže - ako zbog ruske vakcine preti pad vlade, da raskinemo ugovor

„I najveća ironija je, po mom mišljenju, u tome što se protiv vakcinacije najviše zalaže stranka pod nazivom ‘Za ljude’“, primetio je novinar.

Novinar je pomenuo i druge vakcine koje se u Rusiji razvijaju za borbu protiv pandemije. Sada naučnici rade na leku protiv virusa korona „Mir 19“, a takođe testiraju i vakcinu koja štiti od infekcije do 17 godina, istakao je autor članka.

Pri tome se u Češkoj razmatra samo godišnja vakcinacija „nepostojećim“ preparatima, a čak ni do antibiotika na recept nije lako doći, ogorčen je novinar.

„Ali ne, Rusija je loša i nije važno što su njene laboratorije jedne od najboljih. Samo iz ideoloških razloga nećemo da se družimo sa njom, čak iako za to budemo platili sopstvenim životom“, zaključio je Cinka.  

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala