Savet bezbednosti nije osudio vojni puč u Mjanmaru – nema saglasnosti članica

© AP PhotoDemonstracije u Mjanmaru protiv vojne hunte
Demonstracije u Mjanmaru protiv vojne hunte - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2021
Pratite nas
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije se usaglasio oko rezolucije kojom bi se osudio puč u Mjanmaru, ali će pozvati vojsku na uzdržavanje od nasilja i razmotriti dalje mere u konsultacijama koje treba da se nastave, prenosi Rojters posle razgovora sa diplomatama u UN.

U nacrtu rezolucije Saveta bezbednosti, u koji je juče agencija imala uvid, poziva se da vojska bude krajnje uzdržana, najoštrije se osuđuje upotreba nasilja nad mirnim demonstrantima i naglašava da se pažljivo prati situacija uz spremnost da se razmotre moguće dalje mere.

Rojters navodi da je Savet bezbednosti takođe izrazio duboku zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava i osnovnih sloboda, uključujući ograničenja za medicinsko osoblje, civilno društvo, medijske radnike, i da poziva na hitno puštanje svih pritvorenih.

Diplomate u UN su potvrdile agenciji da su na britanski nacrt rezolucije Kina, Rusija, Indija i Vijetnam predložile amandmane koji uključuju uklanjanje pominjanje puča i pretnju da se razmotre dalje mere, a takve izjave ovog petnaestočlanog tela dogovaraju se konsenzusom.

Rojters prenosi da su mu diplomate saopštile da zbog nastojanja da se sačuva jedinstvo SB u vezi sa situacijom u Mjanmaru verovatno se neće uskoro razmatrati sankcije, jer bi se takvim merama verovatno usprotivile Kina i Rusija, koje zajedno sa SAD, Francuskom i Britanijom imaju pravo veta, preneo je Tanjug.

Savet bezbednosti izdao je saopštenje povodom situacije u Mjanmaru prošlog meseca, izrazio zabrinutost zbog vanrednog stanja koje je uvela mjanmarska vojska i pozvao na puštanje svih privedenih, ali je zaustavljena osuda puča zbog protivljenja Rusije i Kine, navodi agencija.

Mjanmar je u krizi otkako je vojska svrgla vladu Aung San Su Ći u državnom udaru 1. februara, pritvorila nju kao i druge zvaničnike njene stranke Nacionalne lige za demokratiju i preuzela vlast u zemlji tvrdeći da su novembarski izbori u zemlji bili neregularni.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala