Proslavljeni ruski pijanista Nikolaj Luganski na Kolarcu

© Elizaveta ParfenovaRuski pijanista Nikolaj Luganski
Ruski pijanista Nikolaj Luganski - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2021
Pratite nas
Proslavljeni pijanista Nikolaj Luganski nakon gotovo tri godine ponovo nastupa na sceni koncertne dvorane „Kolarac“. Izabrane sonate za klavir i violončelo Debisija, Šostakoviča i Rahmanjinova Luganski će izvesti zajedno s violončelistom Pavelom Gomzijakovom.

Ovaj jedinstveni koncert, pod nazivom „Iz Rusije s ljubavlju“, organizovan je u saradnji kompanije „Jugorusgas“ (zajedničko preduzeće „Gasproma“ i „Srbijagasa“) i muzičke agencije „Multikultivator“, u okviru podrške rusko-srpskim kulturnim inicijativama.

Pijanista Nikolaj Luganski, miljenik beogradske publike, poznat je po spoju elegancije i gracioznosti sa moćnom virtuoznošću, čime na pravi način oživljava rusku tradiciju na međunarodnoj pijanističkoj sceni.

Priznati je majstor ruskog repertoara i repertoara poznog romantizma, a posebno je poznat po izvođenjima kompozicija Rahmanjinova, Prokofjeva, Šopena i Debisija. Dobitnik je brojnih nagrada za zasluge u sferi umetnosti.

Ruski violončelista Pavel Gomzijakov - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2021
„Iz Rusije, s ljubavlju“: Muzički dar Nikolaja Luganskog i Pavela Gomzijakova beogradskoj publici

Luganski redovno sarađuje s vodećim dirigentima, kao što su Jurij Temirkanov, Mihail Pletnjov, Džanandrea Nozeda i Vladimir Jurovski. Među najistaknutijim koncertima sezone 2020. / 2021. su njegovi nastupi s državnim orkestrom Hamburške filharmonije, Simfonijskim orkestrom Bi-Bi-Sija u Londonu, Holandskom filharmonijom i Ruskim nacionalnim orkestrom u Pariskoj filharmoniji, orkestrom „Klivlend“ i „NHK“ u Tokiju.

Luganski često nastupa u Evropi sa Simfonijskim orkestrom Malmea i Simfonijskim orkestrom Montreala.

U junu 2019. Nikolaj Luganski je dobio Državnu nagradu Ruske federacije za doprinos književnosti i umetnosti, za doprinos razvoju ruske i međunarodne klasične muzike tokom proteklih 20 godina. Zvanje Narodnog umetnika Rusije dobio je u aprilu 2013. godine za veliki doprinos umetnosti.

Luganski nastupa širom sveta, a od 1998. godine predaje na Moskovskom državnom konzervatorijumu „Čajkovski“.

Violončelista Pavel Gomzijakov, s kojim Luganski već godinama sarađuje, nastupao je s brojnim priznatim svetskim umetnicima, među kojima su Zahar Bron, Ogistan Dume, Lui Lorti, Hesus Lopes Kobos, Antoni Ros Marba, Kristofer Voren Grin i Trevor Pinok.

© Kolarčeva zadužbinaRuski violončelista Pavel Gomzijakov
Proslavljeni ruski pijanista Nikolaj Luganski na Kolarcu - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2021
Ruski violončelista Pavel Gomzijakov

U julu 2007. godine nastupao je zajedno s pijanistkinjom Marijom Žoao Pireš na Eskorijal festialu u Španiji. Tim koncertom su započeli dugogodišnju saradnju, nastupajući u Evropi, na Dalekom Istoku i u Južnoj Americi. Snimak sonata Šopena za violončelo i klavir u izvođenju Pavela Gomzijakova i Marije Žoao Pireš, koji je objavljen u maju 2009. za Dojč Gramofon, bio je nominovan za nagradu „Gremi“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala