Povratak Lule: „Otrovni poklon“ Amerike koji bi predsednika Brazila mogao skupo da košta

© AP Photo / Leo CorreaLuiz Injasio Lula da Silva
Luiz Injasio Lula da Silva - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2021
Pratite nas
Pokazalo se da je hapšenje i suđenje za korupciju bivšem predsedniku Brazila Luli da Silvi, koje je omogućilo aktuelnom lideru te zemlje Žairu Bolsonaru da dođe na vlast, bilo unapred pripremljeno, protivpravno i pod velikim uticajem SAD i CIA-e. To je bio „otrovni poklon“ Amerike koji bi predsednika Brazila sada mogao skupo da košta.

Ovako nekadašnji ambasador u više država Latinske Amerike, univerzitetski profesor Dušan Vasić komentariše odluku sudije brazilskog Vrhovnog suda Edsona Fačina da poništi krivične presude protiv bivšeg levičarskog predsednika Luisa Injasia Lula da Silve. U iznenadnoj odluci sudija je naveo da sud u gradu Kuritiba na jugu zemlje nije imao ovlašćenja da sudi Luli zbog optužbi za korupciju i da mu mora biti suđeno u saveznim sudovima u glavnom gradu Braziliji.

„Otrovni poklon“ Amerike predsedniku Brazila

Profesor Vasić kaže da je odluka sudije Fačina da poništi krivične presude protiv Lule usledila nakon što su u medije dospele informacije koje govore o tome da je mnogo toga vezano za Lulino hapšenje, suđenje i osudu sprovedeno u sprezi sa Sjedinjenim Američkim Državama i CIA-om, na način koji pravno nije dopušten.

„Naime, iako nije postojao niti jedan pravni osnov da suđenje Luli bude održano u Kuritibi, što je sudija Fačin novom presudom i utvrdio, upravo u tom mestu je, u saradnji sa američkom obaveštajnom agencijom, izrežiran jedan takav ekspresni proces, svega tri meseca pre izbora za predsednika Brazila, koji je rezultirao Lulinim slanjem u zatvor. To ga je i izbacilo iz trke za predsednika, a Bolsonaru omogućilo da pobedi na tadašnjim izborima, dok je tadašnji predsednik suda u gradu Kuritiba, Serđo Moro, nagrađen funkcijom ministra pravde u Bolsonarovoj vladi za to što je Lulu osudio. Ali, da je čitavo klupko počelo da se odmotava govori upravo Moroova ostavka u maju prošle godine“, napominje Vasić.

Nema sumnje da je prvobitna presuda za korupciju izrečena bivšem predsedniku Luli da Silvi bila politička i inicirana željom da se on onemogući da, kao glavni Bolsonarov rival, pobedi na poslednjim predsedničkim izborima u Brazilu, ukazuje Vasić. Međutim, taj „otrovni poklon“ Amerike koji je Bolsonaro dobio 2018. godine sada se pojavljuje kao nešto što će mu predstavljati najveću prepreku na narednim izborima.

Kako se rušila levičarska vlast

Bivši ambasador objašnjava da mejlovi, depeše, telegrami i dokumenti koji su dospeli u medije pokazuju kako je tekao američki plan za slabljenje levičarskih snaga u Brazilu.

„U akciji pokrenutoj još 2014. godine u Brazilu su formirane takozvane „snage pranje kola“, sa zadatkom da istraže koruptivne radnje. U njihovo formiranje i usmeravanje duboko je bila involvirana CIA i Ministarstvo pravde SAD koje je, što se vidi iz jednog od mejlova, 2019. godine nameravalo da im uputi uplatu od 682 miliona dolara. Međutim, kako je to sve izašlo u javnost, uplata je zaustavljena. Amerikanci su čak finansirali i hakersku grupu „Anonimus“ da upadaju u mejlove tadašnjih levičarskih predsednika i političara kako bi mogli da dešifruju komunikaciju i čak imputiraju nešto što u tim komunikacijama nije postojalo. Sve to rađeno je sa planom da se onemogući stabilizacija i ostanak na vlasti levice u Brazilu“, kaže Vasić.

Sve ove informacije i dokazi o sprezi aktuelnih brazilskih vlasti sa američkim službama ne idu na ruku aktuelnom predsedniku, tim pre što su presudom sudije Fačina vraćena Lulina politička prava i otvorena mu je mogućnost da se upusti u predsedničku trku 2022. godine.

Kakve su Luline šanse na narednim izborima?

„Lula da Silva ima velike šanse da pobedi na narednim izborima, što pokazuju i prve ankete od pre nekoliko dana u kojima mu je polovina od više hiljada ispitanika dala podršku, dok je Bolsonaro dobio 44 posto. Tako velika podrška Luli prosto je neverovatna za čoveka koji je do nedavno bio u zatvoru. Bez obzira na to što ima 75 godina Lula je fizički i mentalno u punoj snazi, a po izlasku iz zatvora rekao je da se vraća sa još radikalnijim levičarskim stavovima“, ističe naš sagovornik.

Ono što Luli ide u korist, a umanjuje šanse njegovog rivala na predstojećim izborima je ekonomska situacija u Brazilu, koja je jedino bila dobra kada su levičari bili na čelu države.

„Od kako je Bolsonaro došao na vlast i počeo da sprovodi politiku neoliberalizma, ekonomija Brazila je naglo počela da posustaje, a zaposlenost da opada. Naime, on je svoje interese potpuno uskladio sa stranim kapitalom i korporativnim interesima iz SAD - njima je omogućio dodatne koncesije za naftu, kao i dalje krčenje šume Amazona, što je izazvalo opštu osudu brazilskog predsednika“, ukazuje Vasić i dodaje da je Bolsonaro poznat i po tome da nije imao lepu reč za indogeno stanovništvo niti za žene, čime je veliki deo stanovništva okrenuo protiv sebe.
Bolsonaro više nije potreban Americi

Kako kaže, lider Brazila nije se snašao ni u pandemiji kovida, ali ono što mu posebno škodi je promena administracije u Vašingtonu.

„On je u punoj meri zaigrao na Trampovu kartu i sledio je sva uputstva koja je odatle dobijao. Njegova prva međunarodna poseta upravo je bila okrenuta Sjedinjenim Državama, a ono što je bilo inkriminišuće u tome jeste što je tamo, zajedno sa ministrom pravde Morom, otišao pravo u sedište CIA, u Lengli. Međutim, Tramp više nije na vlasti pa Bolsonaro više ne može da računa na podršku SAD, jer Džo Bajden pravi otklon od svega što je bilo bitno za njegovog prethodnika i pravi neki svoj pristup u kojem teško da će se osloniti na Bolsonara“, kategoričan je Vasić.

Brazilski predsednik se, kako je sam izjavio, nada da će Vrhovni sud preinačiti odluku suda da poništi osuđujuće presude bivšem predsedniku Luli. Sagovornik Sputnjika međutim misli da su Bolsonarove nade neosnovane.

„Uveren sam da će Vrhovni sud vratiti ceo postupak na početak i odlučiti da se on vodi pred federalnim sudom. S obzirom na promenjene okolnosti i sve ono što je izašlo u javnost, a što se sada nalazi u dokumentaciji Vrhovnog suda, nema sumnje da će presuda sudije Edsona Fačina biti potvrđena“, zaključuje Dušan Vasić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala