Momak kojeg je Srbija „ugušila“ ispisao istoriju brže nego iko ikada

© AP Photo / Martin MeissnerErling Holand
Erling Holand - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2021
Pratite nas
Dortmundova gol-mašina Erling Braut Holand ne prestaje da fascinira fudbalski svet i da pomera granice. Minulog vikenda ispisao je istoriju savremenog fudbala kao igrač kojem je bilo potrebno najmanje utakmica da dobaci do magične brojke od 100 golova, računajući reprezentaciju i klub. Holandu je bilo potrebno 146 mečeva.

Koliko je zapravo 20-godinjši Norvežanin dominantan, najbolje potvrđuje što je dvojici najboljih fudbalera današnjice, koji su sinonim za postizanje golova - Kristijanu Ronaldu i Lionelu Mesiju bilo potrebno daleko više utakmica da dođu do „stotke“.

Ronaldo je do jubilarnog 100. pogotka stigao tek iz 301 utakmice, dok je magičnom Argentincu za takav podvig bilo potrebno 210 utakmica. Šta tek onda reći za Holanda kojem je to pošlo za nogom, posle samo 146 mečeva? Impresivno!

​To je samo jedan od rekorda koje je probila norveška mašina. Holan je u dvomeču osmine finala Lige šampiona sa Seviljom, postigao svih pet golova za Dortmund (2:3, 2:2), i na svega 14 utakmica u elitnom takmičenju postigao je monstruoznih 20 golova, ostavivši iza sebe napadače poput Harija Kejna, Filipa Inzagija, Adrijana, Manea, Firmina. 

Prethodni rekorder bio je Totenhemov as Kejn, koji je na prvih 14 utakmica čak 13 puta pogađao mrežu. Prate ga: Inzagi (12), Adrijano (11), Firmino (11), Mane (11)... A Holand čak 20 golova! Norvežanin, kojeg je odbrana Srbije u polufinalu baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo, „stavila u džep“, postiže pogodak u Ligi šampiona na svakih 52 minuta, što je zaista nestvarno.

Sa pet golova u mreži španskog tima u dvomeču nokaut faze, praktično je sam trasirao Dortmundu put među osam najboljih ekipa na Starom kontinentu. Takođe, ove sezone je na šest utakmica postigao već 10 golova u Ligi šampiona, i ubedljivo je prvi stelac najjačeg svetskog fudbalskog takmičenja.

Erling Holand - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2021
Čudo iz Norveške odvelo Dortmund u četvrtfinale Lige šampiona /video/

„Luda utakmica i luda pobeda. Veoma sam srećan što smo u četvrtfinalu. Teška utakmica je iza nas, umoran sam jako, ali znamo da nas u četvrtfinalu čeka nešto veliko. Znali smo da ako povedemo 1:0 da će njima biti potrebno da postignu tri gola. Mi smo stekli prednost od dva gola i prošli smo dalje. Srećan sam zbog golova i zbog plasmana u narednu rundu“, poručio je „ubica“ golmana Erling Brat Holand.

Nema dileme da će ukoliko ovako nastavi neverovatni 20-godišnjak rođen u Lidsu, vrlo brzo napustiti „milionere“ i preći u neki od najjačih klubova, koji neće žaliti novac da dovedu „zver“ kao što je Erling Holand.

► Srpski „zlatni orlić" je odglumio za Oskara i navukao bes navijača /video/

► Besne u Prištini: Španija ih ne tretira kao državu - reprezentacija bez himne i zastave

► Da li su Madriđani „bacili“ 60 miliona evra zbog Srbina?

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala