Kremlj o usporavanju Tvitera: Strani sajtovi moraju poštovati ruske zakone

© Flickr / Jason HowieDruštvene mreže ilustracija
Društvene mreže ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2021
Pratite nas
Ruske vlasti potpuno opravdano preduzimaju mere koje obavezuju strane sajtove da poštuju ruske zakone, portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

 

„Ne postoji nikakva želja da se bilo ko blokira, ali preduzimati mere da bi se te kompanije primorale da poštuju naše zakone – to je, naravno, u potpunosti opravdano“, rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje kako Kremlj ocenjuje postupak „Roskomnadzora“ koji je usporio rad društvene mreže Tviter.

On je istakao da stanovnici Rusije „treba da imaju mogućnost pristupa svim svetskim resursima“, ali svrha nadzorne funkcije jeste da ti resursi deluju u pravnim okvirima i da poštuju zakone i zakonska trebovanja ruskih institucija na teritoriji Rusije.

„Očigledno je da moraju postojati efikasne mere kako bi primorali te kompanije da ipak izvršavaju zakonske zahteve naših institucija. Te kompanije su dužne da to čine, ako funkcionišu na teritoriji Rusije. Nije moguće da neke kompanije na našoj teritoriji budu van pravnog polja“, istakao je portparol Kremlja,

Podsetimo, Ruska služba u sferi komunikacija, informacionih tehnologija i medija (Roskomnadzor) donela je odluku da od 10. marta uspori brzinu rada društvene mreže „Tviter“ u Rusiji na 100 odsto mobilnih i 50 odsto stacionarnih uređaja. 

Odluka je doneta zbog toga što administracija društvene mreže ne blokira ilegalni sadržaj. Naime, moderatori Tvitera još nisu uklonili 3.168 objava koje sadrže pozive na samoubistvo, dečju pornografiju, kao i informacije o upotrebi narkotika. Ističe se da je „Roskomnadzor“ uputio više od 28.000 zahteva o uklanjanju ilegalnih linkova i objava. „Roskomnadzor“ ne isključuje mogućnost blokiranja društvene mreže, ukoliko se ništa ne promeni.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala