Peking predlaže Moskvi: Zajednička borba protiv obojenih revolucija

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i Kine
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2021
Pratite nas
Šef kineske diplomatije Vang Ji izjavio je da bi Moskva i Peking trebalo da se zajednički bore protiv obojenih revolucija i širenja dezinformacija, kao i da očuvaju svoj suverenitet i političku bezbednost.

Kako prenosi „Saut Čajna morning post“, obraćajući se novinarima u nedelju na marginama zasedanja Nacionalnog narodnog kongresa, Vang Ji je rekao da bi Kina i Rusija trebalo da izgrade model za međusobnu podršku.

„Trebalo bi da izgradimo model strateškog uzajamnog poverenja, čvrsto podržavamo jedni druge u zaštiti ključnih interesa, udružimo napore protiv obojenih revolucija i da se borimo protiv svih vrsta dezinformacija“, istakao je Vang Ji.

Kineski list je podsetio da se obojenim revolucijama nazivaju pobune koje su se dogodile u istočnoevropskim zemljama u prvim godinama 21. veka, kao i pokreti u Aziji i na Bliskom istoku. Rukovodstvo Kineske komunističke partije otvoreno se izjasnilo protiv uticaja tih revolucija i pozvalo članove partije da budu na oprezu i da ostanu verni partiji.

Festival u Kini - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2020
Zapad provocira obojene revolucije u Aziji, kako bi uticao na Rusiju da udari na Kinu

Nemire u Istočnoj Evropi izazvao Zapad

Prema rečima stručnjaka, Kina smatra da je takva saradnja s Rusijom izuzetno važna, jer Peking i Moskva sada moraju da odgovore na rastuće pretnje „obojenih revolucija“, kao i na njihov uticaj u Srednjoj i Jugoistočnoj Aziji, gde ta dva suseda imaju zajedničke strateške interese i planove razvoja.

S tim u vezi, naučni saradnik Instituta za ruska, istočnoevropska i centralnoazijska istraživanja pri Akademiji društvenih nauka Kine Vu Hongvej izjavio je da i Peking i Moskva smatraju da su revolucije u Istočnoj Evropi isprovocirale neprijateljski nastrojene zapadne sile.

„Kina i Rusija moraju zajednički da rade kako bi odgovorile na pretnje obojenih revolucija – posebno protiv zapadnih zemalja koje su htele da sruše legitimne režime u našim dvema zemljama pomoću mobilizacije opozicionih snaga i uličnih protesta“, naglasio je kineski ekspert.

Inače, apel kineskog ministra inostranih poslova usledio je ubrzo nakon što su Sjedinjene Američke Države objavile o uvođenju sankcija protiv Rusije zbog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Ministri spoljnih poslova Kine i Rusije, Vang Ji i Sergej Lavrov, na sastanku u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2020
Kina: Prijateljstvo sa Rusijom je „čvrsto kao stena“

Kineska strana je pitanje udruživanja snaga sa drugim zemljama, uključujući Rusiju, u borbi protiv obojenih revolucija pokrenula još tokom zasedanja Saveta ministara inostranih poslova zemalja-članica Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), koje je održano u Moskvi prošle godine.

Tokom tog zasedanja, Vang Ji je izjavio da zemlje-članice organizacije „nikada ne smeju da dozvole spoljnim silama da se mešaju u unutrašnje stvari zemalja-članica ŠOS, da nikada ne smeju da dozvole da 'obojene revolucije' postignu svoje ciljeve i da regionalni mir i stabilnost budu poljuljani“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala