Dodik: Ministarka spoljnih poslova BiH obmanula nemačkog kolegu

© AP Photo / Darko VojinovicMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2021
Pratite nas
Izjava ministarke spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisere Turković, da u BiH postoji konsenzus o budućnosti Kancelarije visokog predstavnika, njen je lični ili partijski, a nikako državni stav, poručio je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i istakao da bi to trebalo da zna i šef nemačke diplomatije Hajko Mas.

„Uz puno uvažavanje ministra inostranih poslova Hajka Masa i države Nemačke, moram da kažem da je on obmanut izjavom Bisere Turković, koja odlično zna da BiH nema konsenzus o budućnosti OHR-a“, rekao je Dodik.

On je to izjavio za Srnu upitan da prokomentariše sastanak Turkovićeve sa Masom na kojem je rekla da postoji potreba za visokim predstavnikom u BiH.

Dodik je ukazao da dva od tri konstitutivna naroda ne žele da ta institucija nastavi sa funkcionisanjem i da su za ostanak protektorata samo Bošnjaci koji za proteklih 26 godina nisu pokazali spremnost da pregovaraju sa Srbima i Hrvatima oslanjajući se upravo na OHR, koji je praktično svih ovih godina bio njihov advokat.

Istakao je da to protivljenje nema nikakve veze sa ličnošću Kristijana Šmita, kojeg Nemačka vidi na tom mestu, i koji sigurno ima ogroman politički potencijal.

„Mi jednostavno smatramo da nam ne treba visoki predstavnik, koji je godinama kočničar napretka u BiH. A ako jedna od pet strana potpisnica Aneksa 10 ne traži njegov dolazak, onda on nije ni moguć na legalan način“, istakao je Dodik, prenela je RTRS.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala