Srbija u vodoničnoj tranziciji /video/

Energija Sputnjika s Jelicom Putniković
Energija Sputnjika s Jelicom Putniković - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2021
Pratite nas
U borbi za zdraviju životnu sredinu i smanjenje zagađivanja Planete, države sve više, u okviru ambicioznih strategija, koriste potencijal zelenog vodonika za dekarbonizaciju sektora u kojima je to teško sprovesti.

Francusku, Japan, Australiju, Norvešku, Nemačku, Portugal, Španiju, Čile, Kanada i Finsku, kao i Evropsku uniju, donele su svoje strategije sa planovima da podstakne proizvodnju vodonika.

Veliki zagađivači, poput Kine i SAD opredeljuju se za vodonik kao energent budućnosti i u razvojne projekte i istraživanja ulažu velika sredstva. U EU, koja je u julu prošle godine usvojila vodoničnu strategiju za klimatski-neutralnu Evropu, najvljeni su značajni fondovi za podsticaj razvoja vodoničnih tehnologija. Susedna Hrvatska piše svoju vodoničnu strategiju.

Srbija ima sve šanse da ne zaostaje u vodoničnoj tranziciji. Koncept srpske vodonične strategije sačinila je Radna grupa za vodonik s osnovnim ciljem da ukaže na potrebu integralnog promišljanja o sadašnjem i budućem razvoju srpske energetike u pravcu primene vodonične tehnologije.

O tome zašto je vodonik osnovni energent budućnosti i šta Srbija treba da uradi da bi uhvatila korak sa svetom u procesu vodonične strategije, kako da mobiliše sve u državi, da bi se efikasno iskoristili svi potrebni resurse na razvoju i primeni vodoničnih tehnologija u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa vođom ekspertskog tima koji je napisao Srpsku vodoničnu strategiju Miljanom Vuksanovićem, potpredsednikom kompanije „WES CO Power and Engineering“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala