„Gasprom" realizovao prvu isporuku „zelenog“ gasa u Evropu

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaMaketa rezervoara za prirodni tečni gas na međunarodnom arktičkom forumu "Arktik - teritorija za dijalog" u Sankt Peterburgu
Maketa rezervoara za prirodni tečni gas na međunarodnom arktičkom forumu Arktik - teritorija za dijalog u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2021
Pratite nas
„Gasprom“ je realizovao svoju prvu, pre nedelju dana najavljenu, isporuku ugljenik-neutralnog ili „zelenog“ tečnog prirodnog gasa u Evropu.

Kako se navodi u saopštenju kompanije „Šel global“ ovo je prva isporuka „zelenog“ tečnog prirodnog gasa u Evropu.

Teret je isporučio tanker „LNG Megrez“ na terminal Dragon u Velsu. Tanker je došao iz Murmanska, gde je na njega utovaren tečni prirodni gas iz postrojenja „Jamal SPG“, čiji su suvlasnici Novatek, Total, CNPC i SRF.

Gas - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2021
Rusija menja prirodni gas za gorivo budućnosti

Šel“ se bavi isporukom ugljenik-neutralnog tečnog prirodnog gasa od sredine 2019. godine. Kupci „zelenog“ tečnog prirodnog gasa „Šel“ su japanski „Tokio gas“, korejski „GS Enerdži“, tajvanski „CPC“ i najveći uvoznik u Kini „CNOOC“.

Kompanija-operater prve ruske fabrike tečnog prirodnog gasa „Sahalin enerdži“, čiji su suvlasnici „Šel“, „Gasprom“, „Micui“ i „Micubiši“, takođe je počeo sa snabdevanjem ugljenik-neutralnog tečnog prirodnog gasa.

Podsetimo, u izveštaju „Gasproma“ koji je objavljen u februaru navodi se da je 2020. godine, zahvaljujući povećanju obima trgovinskog portfelja, geografija isporuka tečnog prirodnog gasa grupe „Gasprom“ značajno proširena, te je gas isporučivan u 14 zemalja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala