Rusija menja prirodni gas za gorivo budućnosti

© Sputnik / Iliya PitalevGas
Gas - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija može postati krupni globalni proizvođač i izvoznik vodonika, jednog od ekološki najprihvatljivijih izvora energije. U to je uveren nobelovac Rae Kvon Čung. Na čemu se zasniva njegova prognoza, šta se danas dešava na tržištu vodonika kao goriva i pod kojim uslovima je zaista moguć proboj vodonika u Rusiji?

Kada svet odustaje od emisije ugljenika, Rusija ima potencijal da postane važan izvoznik vodonika. Ovo je u četvrtak izjavio dobitnik Nobelove nagrade za mir, predsedavajući Međunarodnog komiteta za dodelu nagrade „Globalna energija“ Rae Kvon Čung.

Gorivo budućnosti

„Pretpostavlja se da će upravo vodonik postati energija budućnosti“, rekao je Rae tokom svog govora na Gajdarovskom forumu.

„Rusija može postati glavni izvoznik vodonika. Rusija može biti vrlo konkurentna na ovom tržištu. Ona može proizvoditi i izvoziti vodonik isto kao što sada izvozi prirodni gas“.

Međutim, po mišljenju nobelovca, sa tehničke tačke gledišta, Rusija ne može sama da reši ovaj problem. Za to će biti potrebna pomoć Evropske unije, Južne Koreje i drugih zemalja koje „mogu da preuzmu obavezu da kupuju vodonik koji je proizveden u Rusiji“. Stručnjak je istakao da smanjenje emisije ugljenika do nule može postati novi podsticaj za svet, motivišući zemlje da stvore novu industriju za razvoj ugljenik-neutralne ekonomije.

CC0 / Pixabay / Sagorevanje ovog gasa ne formira emisije SO2, pa on može biti direktna alternativa za ugljovodonik.
Rusija menja prirodni gas za gorivo budućnosti - Sputnik Srbija
Sagorevanje ovog gasa ne formira emisije SO2, pa on može biti direktna alternativa za ugljovodonik.

Sagorevanje ovog gasa ne formira emisije SO2, pa on može biti direktna alternativa za ugljovodonik. U to da je Rusija ta koja ima očiglednu prednost nad konkurentima u snabdevanju gorivom od vodonika Evropsku uniju, uveren je vodeći stručnjak ruske Nacionalne fondacije za energetsku bezbednost Igor Juškov. Prema njegovim rečima, vodonik se može dobijati iz metana. Ova vrsta vodonika se naziva „plavi“ i po kvalitetu je lošiji od „zelenog“ vodonika, koji se dobija elektrolizom vode koristeći obnovljive izvore energije. Proizvodnja „plavog“ vodonika je sada mnogo jeftinija od „zelenog“.

„Konkurencija na tržištu vodonika može biti prilično žestoka. Sada je ona minimalna jer je potrošnja samog vodonika vrlo mala. O tome se više govori nego o stvarnoj upotrebi“, objasnio je Juškov.

Rusija ima infrastrukturu za transport vodonika

U prilog ruskom „plavom“ vodoniku govori to što Rusija ima sopstvenu infrastrukturu za transport goriva. Za ovo su pogodni već postojeći gasovodi. A ako se pojavi potražnja, onda je moguće „modernizovati druge gasovode za ovo“. Još jedna prednost Rusije je to što u zemlji postoji veliki broj nuklearnih elektrana iz čije energije je moguće dobiti još jednu vrstu vodonika — „žuti“.

Ekologija - Sputnik Srbija
Investiciona prilika decenije: Tržište koje bi moglo da vredi 12 biliona dolara
„Takav vodonik je takođe prilično poželjan za Evropu, jer nuklearne elektrane gotovo ne proizvode emisije gasova sa efektom staklene bašte u atmosferu. Na ovaj način možemo da isporučujemo raznovrsniji vodonik u poređenju sa drugim dobavljačima“, rekao je sagovornik.

Među ostalim potencijalnim učesnicima na tržištu izvoza vodonika, Juškov je spomenuo Bliski istok, konkretno Katar i Saudijsku Arabiju, primorske zemlje, najstabilnije afričke zemlje „gde solarne panele neće izudarati čekićima“.

„Međutim, ove zemlje možda neće imati sopstvene resurse i tehnologije. Pre svega, moraće da dobiju investicije, najverovatnije evropske, da uspostave proizvodnju u njenim granicama i tek nakon toga da prodaju vodonik. Za Evropsku uniju je mnogo isplativije da ostavi novac i proizvodnju u svojim granicama, jer je cela ova priča u potpunosti stvorena da napravi potpunu supstituciju uvoza i samodovoljnost“, zaključio je ekspert.

Još jedan „Severni tok“

U budućnosti Rusija može koristiti „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ za isporuku „plavog“ i „tirkiznog“ vodonika u Evropu, kao i izgraditi „Severni tok 3“ za ove potrebe. Ovo mišljenje je izneo zamenik direktora Instituta Evrope Ruske akademije nauka Vladislav Belov. „Tirkizni“ vodonik se takođe dobija iz metana, ali zahvaljujući posebnoj tehnologiji moguće je smanjiti emisiju CO2.

Do 2050. godine Evropa planira da u potpunosti pređe na „zeleni“ vodonik. Istovremeno, EU će prodavati vodonik za 630 milijardi evra godišnje i obezbediti oko milion radnih mesta.

Za Gazprom, koji u proseku proda oko 200 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, ovo je krajnje neprijatan plan. Pored preorijentacija na prodaju gasa Kini, čime se Gazprom aktivno bavi, tamo se sprovode i istraživanja vodonika.

Većina vodonika, oko 76 odsto, sada se proizvodi iz prirodnog gasa. U ove svrhe se koristi 205 milijardi kubnih metara. Ukupna proizvodnja vodonika u Rusiji ne prelazi 5 miliona tona uz globalnu potrošnju od 72 miliona tona. Ali već za 30 godina ovaj broj se može povećati pet puta.

Zagat na obali duž koje se postavljaju cevi za gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija
Pronađena nova namena „Severnom toku 2“: Pored gasa, snabdevaće Evropu i vodonikom
Prema energetskoj strategiji do 2035. godine, Rusija planira da izveze 0,2 miliona tona vodonika do 2024. godine, a 2 miliona tona do 2035. godine.

Saudijska Arabija ima realizovan projekat „plavog“ vodonika u kome se vodonik meša sa azotom i transportuje u Aziju u obliku amonijaka, a u brojim zemljama postoji cilj da se oko 10 odsto vodonika doda u prirodni gas. Amerikanci planiraju da postanu lideri u vodoničnoj energetici do 2050. godine. Ali Rusija ne namerava da se odrekne ovog tržišta bez borbe.

Kako do jeftinijeg vodonika

Vodeći stručnjak ruskog Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost Stanislav Mitrahovič kaže da se vodonik može koristiti ne samo za termoelektrane, već i kao gorivo za automobile. „Međutim, koristeći samo ‘zeleni’ vodonik, tržište će biti vrlo malo i skupo. Ruska ideja je da se ukloni ova ‘diskriminacija boja’ i ponudi Evropi vodonični ‘savez’ na bazi ruskog gasa. Ako bude mnogo jeftinog vodonika, počeće izgradnja turbina, automobila, benzinskih pumpi, cevovoda, neophodna infrastruktura“, objasnio je ekspert.

„O vodoničnom gorivu treba razmišljati kao o budućnosti i dobroj ideji. Ali ne bih voleo da se to pretvori u neku vrstu manije: ovoj tehničkoj i ekonomskoj inicijativi moramo pristupiti ozbiljno, izračunavajući realne rokove njene primene i troškove“, uveren je Mitrahovič.

Prema njegovim rečima, Rusija planira da koristi vodonik u nekim industrijskim sferama. Kompanija „Novatek“ je već najavila prelazak jedne od svojih turbina na vodonik. RŽD (Ruske železnice) i Rosatom razvijaju zajednički projekat na Sahalinu za stvaranje vodoničnog motora za vozove. Međutim, Ruskoj Federaciji je potrebna tehnologija za proizvodnju „zelenog“ vodonika, „pa ćemo za to morati da platimo Evropi“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala