Dodik: BiH se nalazi pred izborom — ili poštovati Dejton ili se razići

© Tanjug / ZORAN ZESTICMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se BiH nalazi pred izborom — ili će dosledno poštovati odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma ili se mirno razići, jer treće više nije moguće.

Dodik je naglasio da je zbog najava da bi BiH mogla dobiti novog visokog predstavnika neophodno da se o tome izjasne oni kojih se ta odluka direktno tiče, a to su Republika Srpska, Federacija BiH, Srbija, Hrvatska i BiH, koje jedine, prema odredbama Dejtonskog sporazuma, mogu da zatraže postavljanje visokog predstavnika, koji bi bio imenovan u skladu sa relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti.

Dodik je naveo da je prema propisanoj proceduri do sada samo Karl Bilt izabran na zakonit način.

Sergej Lavrov i Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2021
Dodik i Lavrov: Zatvoriti Kancelariju visokog predstavnika u BiH
„Pošto Republika Srpska ne traži da u BiH dođe novi visoki predstavnik već sada mogu reći da bi on, ukoliko dođe, došao nezakonito, suprotno odredbama Aneksa 10 kojim je dobio politički život u BiH. Stoga smatram da o ovom pitanju svoje mišljenje treba da da najviše zakonodavno telo RS, njena Narodna skupština, koja je jedino relevantno mesto na kojem Republika Srpska može merodavno razmatrati najvažnija pitanja za svoju budućnost“, istakao je Dodik.

Dodik je to izjavio za Srnu povodom njegove inicijative za održavanje posebne sednice Narodne skupštine Republike Srpske.

On je pojasnio da su se svi visoki predstavnici koji su do sada bili u BiH pozivali na zakonitost u radu legalno izabranih predstavnika u BiH a da su sami na nezakonit način birani i nezakonito i suprotno Dejtonskom sporazumu postupali, lažno se predstavljajući kao visoki predstavnici međunarodne zajednice, a oni su prema Dejtonskom sporazumu visoki predstavnici strana potpisnica.

„Začarani krug nezakonitosti jednom mora da prestane i smatramo da je ovo trenutak kada moramo da se suprotstavimo pravnim argumentima, a oni su na strani onoga što mi godinama tvrdimo“, konstatovao je Dodik.

On je ukazao da insistiranje na produženju boravka visokog predstavnika u BiH, koji bi uz to došao na način suprotan onome što je propisano, znači da međunarodna zajednica, ma šta to značilo, odustaje od ideje da je moguće da se BiH demokratizuje i integriše u EU.

Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2021
Dodik: Srpska će insistirati na svakom slovu Dejtonskog sporazuma

Visoki predstavnici su svih prethodnih godina činili krivična dela intervenišući na Dejtonskom sporazumu na šta nisu imali pravo, u dobroj meri suspendovali dijalog, neustavno i neovlašćeno menjali Ustav BiH, kao i ustave Republike Srpske i FBiH, kršili ljudska prava i svojim činjenjem nas doveli do tačke kada je svima jasno da je za sve ove godine ta institucija proizvela toliko štete da se mi sada bavimo posledicama njihovog delovanja a ne evropskim ciljevima i zadacima“, rekao je Dodik.

Dodik je ukazao da zbog prisustva visokog predstavnika bošnjačka politička elita, ma koja da je bila na sceni, nije promenila svoje stavove od 1995. godine, očito ohrabrena „velikim bratom“ koji će umesto njih da pregovara, pa ako pregovori ne uspeju onda nametati rešenja koja idu njima u prilog.

„Zato je gotovo pa nemoguće bilo promeniti pravosudni sistem, Izborni zakon i druge kapitalne zakone u BiH, od kojih su neki i uslov za naše napredovanje ka EU. Ako 26 godina od završetka rata nije vreme da BiH vrati suverenitet koji joj je oduzet uvođenjem visokog predstavnika, bojim se da ga nikada vratiti neće i da će ova zemlja biti prepuštena međunarodnim službenicima kojima će to biti samo jedna stepenica na lestvici profesionalnih biografija“, ocenio je Dodik.

On je ponovio da Republika Srpska ostaje privržena poštovanju Dejtonskog sporazuma, a to znači i Aneksa 10 koji predviđa kako visoki predstavnik može da bude imenovan.

„Ako međunarodna zajednica misli da može selektivno da primenjuje odredbe Dejtonskog sporazuma onda i nama šalje poruku da taj sporazum gledamo kao švedski sto sa koga ćemo uzimati šta nam se sviđa. Zato mislim da je ovo ključni trenutak u kojem se moramo izboriti za suverenitet Republike Srpske i pravo da odlučujemo jer smo za to birani. Sve drugo BiH vodi ka raspadu“, poručio je Dodik.

Predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović sazvao je za sutra sednicu Kolegijuma, na kojoj bi trebalo da bude utvrđen predlog dnevnog reda i termin održavanja posebne skupštinske sednice na Dodikov zahtev, prenela je RTRS.

Za dnevni red 18. posebne sednice Dodik je predložio tačku — ocena rada visokog predstavnika, primena Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika.

Dodik je nedavno gostovao u emisiji „Svet sa Sputnjikom“, gde je govorio svim aktuelnim pitanjima u Bosni i Hercegovini i regionu:

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala