Dodik: Srpska će insistirati na svakom slovu Dejtonskog sporazuma

© Tanjug / Tanja ValičMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2021
Pratite nas
Republika Srpska će i dalje insistirati na slovu Dejtonskog sporazuma i odredbama svoga Ustava i na taj način se odupreti eventualnim dodatnim pritiscima nove američke administracije, Visokog predstavnika u BiH i bošnjačkih subjekata, poručio je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

„Ništa ovde ne može da uradi Amerika, sem radikalno, niti bilo ko drugi osim nas. Naša svest o tome da smo mi odlučujući faktor i da ovde imamo životne mandate, a ne političke mandate, svakako je odlučujuća stvar za naše ponašanje“, rekao je Dodik u obraćanju učesnicima okruglog stola, održanog u Beogradu, na temu „Republika Srpska pred novim izazovima“.

Skup je organizovan u okviru manifestacije obeležavanja 28. februara — Dana donošenja prvog Ustava Republike Srpske.

Odgovarajući na pitanje kako Republika Srpska može da odgovori na izazove kao što su najava novih pritisaka iz SAD i od visokog predstavnika Valentina Incka, kao i to što Bošnjaci Srbe nazivaju fašistima, Dodik je u video-obraćanju rekao da sve zavisi Republike Srpske.

„Mnogi u BiH sa nestrpljenjem čekaju dolazak nekog novog visokog predstavnika, ali Republika Srpska smatra da on više nije potreban u BiH i da je njegova misija trebalo davno da bude ukinuta“, naglasio je Dodik.

On je napomenuo da je tokom jučerašnjeg telefonskog razgovora sa kandidatom Nemačke za novog visokog predstavnika u BiH Kristijanom Šmitom jasno naglasio da ono što je predviđeno Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma može da bude predmet razgovora i dogovora, a sve izvan toga ne može.

Dodik je podsetio na odluke visokih predstavnika u prošlosti i naveo da Srpska pokušava da nađe adekvatan pristup da u zemljama iz kojih su ti visoki predstavnici dolazili tuži te bivše diplomate za kršenje međunarodnog prava i podvaljivanje rešenja koja nisu zasnovana na međunarodnom pravu.

„Dolazak visokog predstavnika ja ne vidim kao što mnogi ovde gledaju. Ovo će biti prilika, što sam rekao i Šmitu, da, ako hoće, može rehabilitovati ulogu visokog predstavnika i da se vrati u svoj mandat predviđen Aneksom 10, a ne da se ponaša kao slon u staklenoj bašti“, kazao je Dodik.

„Nama je autonomija predviđena Dejtonskim sporazumom“

Dodik je naveo da je mnogo puta u razgovoru sa strancima kazao „ne“, dodajući i dodao da "ne" nije opcija koja je unapred zadata, već "ne" njihovim predlozima da se sruši Dejtonski sporazum, da se oslabi Republika Srpska, predlozima da se ojača BiH u koju Srpska nema poverenja, njihovim promenama zakona, ne njihovim integracijama u NATO.

„Mi nemamo drugu opciju, to je opcija koja ide za tim da afirmiše naše pravo na autonomiju, da kažemo da je potpuno legitimno da je naša autonomija predviđena Dejtonskim sporazumom... Mi ne želimo unitarnu i centralizovanu BiH“, naglasio je Dodik.

On smatra da je pristup međunarodne zajednice i u prošlosti bio pogrešan jer nikada nije sprovodio slovo Dejtona, nego je od starta počeo da ga menja u nastojanju da skrši otpor Srba i ukine Republiku Srpsku.

Srpska je manja po snazi ustavno-pravno nego što je bilo ranije, kazao je Dodik, ali i napomenuo da ima dovoljno ingerencija da se samoodbrani.

„Često Evropljani kažu Nemačka je bila podeljena pa je integrisana, što je aluzija da BiH treba da bude integrisana. Da, ali tamo je jedan narod, a ovde tri naroda i tri religije. Tamo je jedna ili dve religije, a ovde tri religije istorijski suprotstavljene bez mogućnosti da se pomire u smislu da priznaju istoriju i dođu do zajedničkog stava šta se dešavalo u prošlosti. Svi imaju svoje istorije i svoje budućnosti“, zaključio je Dodik.

Dodik je nedavno gostovao u emisiji „Svet sa Sputnjikom“, gde je govorio svim aktuelnim pitanjima u Bosni i Hercegovini i regionu:

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala