Roskomandzor traži od Fejsbuka da vrati blokirane objave ruskih medija

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaLogo društvene mreže Fejsbuk
Logo društvene mreže Fejsbuk - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2021
Pratite nas
Savezna služba za nadzor u oblasti komunikacija, informacionih tehnologija i medija Rusije (Roskomnadzor) uputila je zahtev Fejsbuku da vrati pristup brojnim publikacijama na nalozima nekoliko ruskih medija.

U saopštenju Roskomnadzora navodi se da je ova društvena mreža blokirala članke o pritvaranju pristalica ukrajinske neonacističke grupe MKU sredinom februara, koji su objavljeni sa linkom na Federalnu službu bezbednosti Rusije (FSB).

U svom pismu administraciji Fejsbuka Roskomnadzor je istakao da postupci društvene mreže „krše ključne principe slobodnog širenja informacija, nesmetan pristup njima i predstavljaju čin cenzure“.

Roskomnadzor je podsetio da je predsednik Rusije Vladimir Putin 24. februara potpisao zakon o novčanim kaznama za kršenje prava državljana Rusije na internetu, uključujući cenzuru medija.

Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2020
Stop cenzuri: Putin potpisao zakon o kažnjavanju za diskriminaciju ruskih medija

Ovaj dokument stupa na snagu 30 dana od dana zvaničnog objavljivanja.

Pres služba medijske grupe „Rusija sevodnja“ saopštila je da su postupci društvene mreže uticali i na naloge agencije RIA Novosti i radio Sputnjika.

„Blokiranje naših materijala zasnovanih na pouzdanim zvaničnim izvorima predstavlja čin cenzure od strane Fejsbuka. Incident se može smatrati samo kao nepoštovanje prava građana na slobodan pristup informacijama“, naglašava se u saopštenju.

Takođe je navedeno da je neprihvatljivo da sadržaj na Runetu ocenjuju organizacije i moderatori iz Ukrajine i baltičkih zemalja, koji su „namerno politički angažovani prema ruskim medijima“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala