Nemački mediji pozvali Evropu na obuzdavanje Kine

© REUTERS / CARLOS GARCIA RAWLINSKineske zastave iznad Nacionalnog muzeja Kine u Pekingu
Kineske zastave iznad Nacionalnog muzeja Kine u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2021
Pratite nas
Nemački list „Tagešpigel“ predložio je Evropi da utiče na Kinu formiranjem saveza sličnog onima koja su stvarana u 20. veku za „obuzdavanje“ SSSR-a i obezbeđivanje „mira i slobode“ u Zapadnoj Evropi.

Autor članka ističe da Kina pokazuje „imperijalističke pretenzije na hegemoniju“ u Aziji.

Takođe se ukazuje na činjenicu da Kina prvenstveno predstavlja pretnju svojim azijskim susedima. Takođe se navodi da Kina ima toliko sukoba sa Zapadom da stručnjaci već govore o „novom Hladnom ratu“, a neki čak i o „pravom ratu“.

Napominje se da Peking preti Tajvanu, uništava demokratiju u Hongkongu, progoni Tibetance i Ujgure i predstavlja najvećeg „klimatskog grešnika“ koji gotovo ništa ne čini da to promeni.

Vojna parada u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2021
Američki general: Poslednje što želimo je rat sa Rusijom i Kinom
„Postavljaju se pitanja: Kako sačuvati mir? Ko bi to mogao da učini? I kakvu ulogu u tome treba da igraju Evropa i Nemačka?“, piše list.

Kako se navodi, kao pomoćnik Evropi u tome može da bude novi američki predsednik Džo Bajden. Prema mišljenju autora, Nemačka treba da sklopi savez sa lokalnim demokratijama. Takođe, zajedno sa Vašingtonom treba da razvije jedinstvenu strategiju za obuzdavanje Pekinga političkim pritiskom i vojnim prisustvom.

Novine pozivaju Berlin da organizuje sastanak o bezbednosti i saradnji u Aziji sličan sastanku o bezbednosti i saradnji u Evropi. Napominje se i da je ovaj forum pomogao da se osigura mir i sloboda u zapadnoj Evropi.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala