Američki general: Poslednje što želimo je rat sa Rusijom i Kinom

© Fotohost-agentstvo / Uđi u bazu fotografijaVojna parada u Moskvi
Vojna parada u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2021
Pratite nas
U ovom trenutku, američki sistemi protivraketne odbrane su fokusirani na Severnu Koreju, a prati se i Iran zbog njegovog programa razvoja balističkih raketa, saopštio je zamenik predsednika Komiteta načelnika štabova oružanih snaga SAD general Džon Hajten.
„Potencijal naše nacionalne protivraketne odbrane u ovom trenutku je, očigledno, fokusiran na Severnu Koreju, a ne na Kinu, Rusiju i Iran. Počinjemo pažljivo da pratimo Iran, pošto Iran značajnim tempom nastavlja da gradi rakete“, rekao je Hajten tokom video-konferencije koju je organizovao vašingtonski Centar za strateška i međunarodna istraživanja.

„Protivnici SAD nas prate već 25 godina. Napravili su strategije borbe protiv naše jake zemlje, i odlučili da ulože značajna sredstva u rakete“, smatra Hajten.

On je podsetio da su Oružane snage SAD „uvek odvojeno razmatrale svoju nuklearnu doktrinu, PRO, kosmos“.

„Moramo početi da gledamo na strateško odvraćanje na način koji uzima u obzir sve (ove faktore) u celini“, dodao je general.

SAD pažljivo prate „značajna ulaganja“ Rusije i Kine u raketne tehnologije radi obuzdavanja ovih izazova, jer ne žele rat sa ruskom i kineskom vojskom, izjavio je Hajten.

„Sagledavamo praktičan problem (ravnoteže) ruskih nuklearnih snaga i njenog potencijala sa našim mogućnostima za efikasno reagovanje. Ako pogledate na regionalne potencijale Rusije i Kine, njihova ulaganja u rakete srednjeg dometa (krstareće, hipersonične i balističke), onda je to izazov. Potrebno je proučiti ovu situaciju, zaštititi sebe, boriti se protiv ovih izazova, obuzdavati, jer poslednje što želimo je rat sa Rusijom i Kinom“, izjavio je general.

Prema njegovim rečima, SAD moraju da budu u stanju da reaguju na izazove. Hajten tvrdi da kineske rakete srednjeg dometa prete SAD u zapadnom Pacifiku.

„Pažljivo to pratimo. Rusija i Kina izdvajaju značajna sredstva za raketnu tehnologiju. Apsolutno je potrebna pažljiva analiza, kako se najbolje tome suprotstaviti“, zaključio je general.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala