Rezervna država ipak postoji, ali je „mač sa dve oštrice“

© AFP 2023 / ROMAN BOSIACKIUroš Đurđević
Uroš Đurđević - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2021
Pratite nas
Odluka prvog strelca Segunde Uroša Đurđevića da ubuduće igra za reprezentaciju Crne Gore, umesto Srbije, očekivano je uzburkala region. Ipak, nije napadač Sporting Hihona ni prvi, ni poslednji, koji se iz raznih razloga opredelio za takav korak.

Pre njega to su činili Mirko Ivanić, trenutno najbolji fudbaler Crvene zvezde, kao i Nikola Drinčić iz Vojvodine, Staniša Mandić, Filip Stojković, Adam Marušić koji je rođen u Beogradu, član je Lacija, a igra za Crnu Goru... 

Svi pomenuti su mogli da biraju između Srbije i Crne Gore, ali su se pored „orlova“, opredelili za „sokolove“. Jasno je da rezervna država postoji, ali je „mač sa dve oštrice“.

I niko, apsolutno niko ne može bilo šta da zameri Đurđeviću, Stojkoviću, Drinčiću, Mandiću, Ivaniću što su krenuli baš tim putem.

Uroš Đurđević - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2021
Đurđević digao ruke od Srbije – igraće za Crnu Goru!

Da se razumemo, konkurencija u reprezentaciji Srbije je jača nego u redovima Crne Gore, uz dužno poštovanje prema komšijama i dojučerašnjoj braći, koji su se posle referenduma 2006. godine otcepili, i dobili smo dve nezavisne države.

​Ostaje žal za Urošem Đurđevićem, koji je bio kapiten mlade reprezentacije Srbije i sve se nekako čekalo, ali ujedno i prolongiralo da debituje za seniorski tim zemlje u kojoj je rođen. Đurđević je Beograđanin, ali mu je otac iz Podgorice, pa je jasno da je imao mogućnost izbora i da je lako mogao da dobije pasoš Crne Gore.

Navodno, odluka Dragana Stojkovića Piksija da ga ne uvrsti na prvi spisak nije uopšte uticala na ovakav izbor nekadašnjeg golgetera Partizana, s obzirom na to da je prema pisanju crnogorskih medija još pre više od mesec dana dogovorio da ubuduće bude „soko“, a ne „orao“.

Možda je najviše prašine u poslednje vreme podigla odluka „zlatnog orlića" Staniše Mandića da stane pod zastavu Crne Gore. Olako je Srbija pustila prvaka sveta sa Novog Zelanda, ali kako je tako je, on je od tada, od 2015. godine upisao svega četiri nastupa za „đetiće“, a prethodno je na drugom kraju sveta dao gol u finalu protiv Brazila za mladu selekciju naše zemlje.

Adam Marušić iz Lacija je takođe samo jedan u nizu od pomenutih primera. Pouzdani desni bek koji je u Teleoptiku i Voždovcu učio prve fudbalske korake, posle čega je prekomandova u prvi tim „zmajeva“, odlučio je da 2015. godine zaigra za Crnu Goru.

I Mirko Ivanić je baš kao i Uroš Đurđević bio član mlade selekcije Srbije, debitovao je protiv Italije u prijateljskom susretu, a bio je deo ekspedicije koja je predstavljala Srbiju na Evropskom prvenstvu održanom u Češkoj 2015. godine. Ipak, odlukom trenera nije ulazio u igru.

Zvezdin sjajni vezista koji zaista blista ove sezone je 2017. godine odlučio da prihvati poziv i da zaigra za prvi tim Crne Gore, od tada je zabeležio 15 utakmica i postigao jedan pogodak.

Srpski reprezentativac Luka Milivojević - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2021
Prvo povlačenje otkako je Piksi selektor: Kokeza i FSS su me oterali

Još jedan zvezdaš Filip Stojković se opredelio za „rezervnu varijantu", nakon što nije uspeo da se izbori za status A reprezentativca Srbije. Iako je bio član selekcija U17, U19, U21, borbeni desni bek nikada nije dočekao poziv za seniorsku reprezentaciju, pa je 2016. godine to iskoristila Crna Gora i pozvala ga u svoje redove, što je on prihvatio.

Prvi od svih navedenih koji je odlučio da igra za Crnu Goru bio je vremešni vezista Vojvodine 37-godišnji Nikola Drinčić, koji je poput vina. Što stariji, to bolji. Davne 2007. godine je popularni Drina izabrao da bude "soko", a prethodno je zabeležio 11 utakmica u dresu Srbije, kada je u pitanju mlada reprezentacija.

Jednostavno, svako ima svoj razlog. Neko bude uvređen i smatra da prema kvalitetu zaslužuje da bude pozvan pod zastavu Srbije, a kada se to ne dogodi, jednom ili nekoliko puta, onda izbor padne na Crnu Goru, s obzirom na to da da su Srbija i Crna Gora do pre 15 godina bile jedna država, pa ne postoje nikakve prepreke da u slučaju poziva odluče da prihvate isti.

I niko im ne može zameriti na takvoj odluci, ali je činjenica da rezervna džava postoji i da je „mač sa dve oštrice“. Jer, u velikom broju slučajeva naiđu na osudu javnosti i navijača, kao i da prema novom pravilu Svetske kuće fudbala (FIFA) posle tri odigrane utakmice za jednu reprezentaciju, više nema povratka.

Ipak, u većini slučajeva kada jedan sportista izabere reprezentaciju to bude konačan izbor, retki su oni koji jednog dana izađu u javnost i kažu da su pogrešili.

Kako im je i da li su napravili pravi izbor, to znaju samo oni...

► Sudija naterao Srbina da skine burmu u ludom meču

► Piksi objavio prvi spisak za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo!

► Piksi: Nikoga se nisam odrekao

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala