Ukrajinski ministar zdravlja: Nikada nećemo registrovati rusku vakcinu

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida "Sputnjik Ve"
Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2021
Pratite nas
Ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) ni pod kojim uslovima neće biti registrovana u Ukrajini, izjavio je ukrajinski ministar zdravlja Maksim Stepanov.
„Više puta sam govorio da 'Sputnjik Ve' ni pod kojim okolnostima neće biti registrovan na teritoriji zemlje“, rekao je ministar tokom govora u ukrajinskoj Radi.

Vrhovna rada Ukrajine je krajem januara glasala je za zakon koji predviđa mogućnost da se vakcine registruju za upotrebu, pod uslovom da imaju podatke o uspešnim pretkliničkim ispitivanjima. Klinička ispitivanja obavljana su uz dozvolu odgovarajućih nadležnih organa SAD, Velike Britanije, Švajcarske, Japana, Austrije, Kadane, Kine, Izraela, Indije, Meksika, Brazila ili Evropske unije.

Vakcina Sputnjik V - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2020
Ukrajinska Rada: Odricanje od ruske vakcine – saučesništvo u ubistvu Ukrajinaca

U istom dokumentu je navedeno da preparat ne bi trebalo da se proizvodi u Ruskoj Federaciji. S tim u vezi, ukrajinski premijer Denis Šmigalj je u februaru potpisao ukaz o zabrani registracije u zemlji vakcina protiv virusa korona koje su proizvedene u Rusiji.

S tim u vezi, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je ranije da će druge države će dobiti više doza ukoliko Kijev nije zainteresovan za kupovinu ruske vakcine.

„Što se tiče toga da predsednik Vladimir Zelenski ne želi da kupuje vakcinu, kako se kaže, drugi će dobiti više“, rekao je Peskov, komentarišući izjave ukrajinskog lidera da neće kupovati „Sputnjik Ve“.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina „Sputnjik Ve“ trenutno se primenjuje u 42 zemlje.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala