Ukrajinska Rada: Odricanje od ruske vakcine – saučesništvo u ubistvu Ukrajinaca

© Sputnik / Viktor Tolochko / Uđi u bazu fotografijaVakcina "Sputnjik V"
Vakcina Sputnjik V - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odricanje ukrajinskih vlasti od ruske vakcine protiv kovida 19 bez pružanja bilo kakve alternative predstavlja saučesništvo u ubistvu građana, izjavio je Oleg Vološin, poslanik Vrhovne Rade stranke „Opoziciona platforma - za život“, prenosi ukrajinska televizija „112“.

Prema njegovim rečima, Ukrajina bi mogla da pokrene proizvodnju ruske vakcine na svojoj teritoriji po licenci, kao što je slučaj sa Belorusijom.

„U svakom slučaju, trebalo bi ponuditi neku alternativu. A ako je nema, pa onda, izvinite, onda je stav naših vlasti da ne kupuju i ne proizvode rusku vakcinu, a nemaju alternativu - saučesništvo u ubistvu Ukrajinaca", rekao je Vološin.

Poslanik se pita kako politika može da ima prioritet nad zdravljem i životima stanovništva. Takođe je primetio i da će u mnogim zemljama vakcinacija građana biti besplatna, a u Ukrajini ako se bude prodavala neće svi građani moći da je kupe.

Budimpešta - Sputnik Srbija
Prva evropska zemlja dobila uzorke ruske vakcine „Sputnjik V“ /video/

„Onda ćemo imati strašnu situaciju, najgoru koja se može zamisliti“, zaključio je Vološin.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je izjavio da je isporuka vakcina Kijevu moguća, ali o ovom pitanju trebalo bi razgovarati sa ukrajinskim stručnjacima i dobiti zvanični zahtev.

Istovremeno, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je da se sačeka „prava vakcina“ koju je obećala Evropska unija.

Podsetimo, Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je u avgustu prvu na svetu vakcinu za prevenciju nove koronavirusne infekcije kovid 19, koju je razvio Naučni institut „Gamaleja“ zajedno sa ruskim Fondom za direktne investicije. Vakcina „Sputnjik V“ jedna je od 10 vakcina na spisku Svetske zdravstvene organizacije koje se trenutno razvijaju na svetu i najbliže su završetku treće faze kliničkih ispitivanja i početku masovne proizvodnje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala