SZO: Proizvođači vakcina treba da se odreknu patentnih prava i profita

© REUTERS / Mohammad IsmailRabotnik bolьnicы vo vremя vakcinacii AstraZeneca v Kabule, Afganistan
Rabotnik bolьnicы vo vremя vakcinacii AstraZeneca v Kabule, Afganistan  - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2021
Pratite nas
Proizvođači vakcina protiv virusa korona trebalo bi da se odreknu patentnih prava, kako bi države mogle da prave njihove jeftine kopije, rekao je direktor SZO Tedros Gebrejesus.

Uobičajeni poslovni princip koji štiti profit proizvođača vakcina trebalo bi da bude ukinut ukoliko je to uslov da svi budu imunizovani protiv virusa korona, naveo je Gebrejesus u autorskom tekstu za britanski „Gardijan“.

„Svet mora da bude u ratnom stanju“, naveo je Gebrejesus, govoreći o borbi protiv pandemije.

Vakcina i dolari - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2021
Počela bespoštedna bitka: Prvi svetski rat za – vakcine

„Živimo u nesvakidašnjem momentu u istoriji i moramo izaći na kraj sa ovim izazovom. Fleksibilnost u trgovinskim pravilima postoji kada su u pitanju vanredne situacije, a pandemija, koja je primorala mnoga društva na zatvaranje i koja je nanela toliko štete biznisu, može da se računa kao vanredna situacija. Moramo da ratujemo protiv pandemije i važno je da nam bude jasno šta je za to potrebno“, naveo je Gebrejesus.

On je taj stav izneo pred zasedanje Svetske trgovinske organizacije, koja će raspravljati o mogućnosti ukidanja patentnih prava na vakcinu protiv virusa korona. Takav predlog podnele su Južna Afrika i Indija, a podržalo ih je 100 zemalja.

Države su podeljene oko ovog pitanja tako da ga podržavaju uglavnom siromašnije i zemlje u razvoju, dok su protiv bogate države.

Direktor SZO navodi da bi u slučaju ukidanja patentnih prava proizvođači ipak dobili neku nadoknadu.

© REUTERS / WHO / Christopher BlackGeneralni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus
SZO: Proizvođači vakcina treba da se odreknu patentnih prava i profita  - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2021
Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus

„Privremena suspenzija patentnih prava ne znači neuspeh za inovatore. Kao tokom HIV krize ili tokom rata, kompanijama će biti plaćane tantijeme za njihove proizvode“, naveo je Gebrejesus.

Farmaceutske kompanije i vlade u SAD, Velikoj Britaniji i Evropi snažno se protive odricanju od patentnih prave, bez obzira da li bi to značilo ili ne isplatu nadoknade. Oni podržavaju stav Međunarodne federacije farmaceutskih proizvođača iz Švajcarske da bi to destimulisalo inovacije.

Vakcina i novčanice evra - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
Rat oko vakcina uskoro prestaje: Hoće li Evropa morati da se okrene Rusiji i Kini

Tedros Gebrejesus navodi da mora biti razmotren veliki broj mera.

„Da li je to podela doza, transfer tehnologije, omogućavanje licencne proizvodnje generičkih varijanti, ili ukidanje patentnih prava, moramo da koristimo svaku mogućnost koju imamo“, rekao je Gebrejesus.

Generalni direktor SZO navodi da su vakcine „čudo nauke“, te da je velika nada program Kovaks preko kog bi trebalo da bude raspodeljeno dve milijarde vakcina do kraja godine, ali da postoji i protivteža, „sramota što mnoge zemlje, koje su teško pogođene pandemijom, do sada nisu dobile vakcine“.

Kako je objasnio, od 225 miliona vakcina koje su do sada raspodeljene, „većina je u rukama bogatih zemalja koje proizvode vakcine, dok većina siromašnijih zemalja može samo da gleda i čeka“.

„Pristup „ja prvi“ može služiti u kratkoročnom političkom interesu, ali će dovesti do produžetka oporavka, dok će trgovina i putovanja nastaviti da pate. Šansa da pobedimo virus mora biti zgrabljena obema rukama“, navodi Gebrejesus.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala