Orban pregovara sa Italijanima i Poljacima: Šta sad smera?

Pratite nas
Mađarski premijer Viktor Orban potvrdio je da njegova stranka Fides pregovara sa evropskim konzervativnim političkim snagama, uključujući italijanskog populistu Matea Salvinija, o formiranju nove poslaničke grupe u Evropskom parlamentu (EP).

Orban je na državnom radiju rekao da je, nakon što je u sredu njegova stranka napustila poslaničku grupu konzervativne Evropske narodne partije (EPP) u EP, bilo razgovora s nekim političkim saveznicima u Poljskoj ali nije naveo s kojim, prenosi Rojters.

Orban je takođe potvrdio i pregovore Fidesa sa liderom italijanske krajnje desničarske Lige Mateom Salvinijem ali i Đorđom Meloni, koji predvodi ultradesničarsku stranku "Braća Italije“.

Agencija navodi da je mađarski premijer naglasio da njegova stranka po ovom pitanju neće žuriti i da je cilj da se Fides u Evropskom parlamentu poveže sa sličnim snagama koje ne žele dolazak migranata i koje se zalažu za zaštitu tradicionalne porodice.

Orban je juče uputio oštre kritike na račun Evropske narodne partije da se bavi unutrašnjim igrama dok se ostatak Evrope bori protiv pandemije korona virusa. 

Viktor Orban i Laslo Tročanji - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2020
Briselski vetar u leđa mađarskoj opoziciji za rušenje Orbana

"Dok se mi u Mađarskoj i drugi lideri u njihovim zemljama bukvalno borimo na život i smrt sa korona virusom, EPP se prepustila igrama za premoć u birokratkom mehuru u Briselu", naveo je Orban u pisanom obraćanju.

Dodao je da je to neprihvatljivo i da su poslanici Fidesa napustili parlamentarnu grupu EPP odbijajući da prihvate da će prava članova EP biti ograničena amandmanom statuta Grupe.

Orban je rekao da je izlazak Fidesa iz grupe EPP otvorio novu perspektivu u evropskoj politici, preneo je Tanjug.

Dodao je da su Mađari želeli da se EPP vrati na staru poziciju kao vodeća intelektualna i politička snaga u Evropi, ali da je ta prilika izgubljena u sredu jer je, kako je ocenio EPP, postala aneks evropske levice.

To, kako objasnio, znači da više nema razlike u stavovima između EPP i levice o ključnim pitanjima kao što su migracija, porodične vrednosti i nacionalni suverenitet.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala