Putin: Rusija ne likuje i želi uspeh svim stranim konkurentima sa vakcinom protiv kovida

CC0 / Pixabay / Virus korona
Virus korona - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2021
Pratite nas
Rusija ne likuje i želi uspeh stranim konkurentima koji razvijaju vakcine protiv virusa korona, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.
„Kada sam govorio da kolege imaju problema sa drugim vakcinama, ni na koji način ne likujemo, već naprotiv, želimo uspeh. Čak i kompanija ‘Fajzer’ – globalna kompanija sa izuzetnom naučnom bazom, sigurno će reagovati, sto posto će poboljšavati parametre svog preparata“, rekao je Putin na sastanku sa učesnicima sveruske akcije uzajamne pomoći „Mi smo zajedno“.

On je dodao da ruski naučnici sarađuju sa kompanijom „Astra zeneka“, koja se obratila Institutu „Gamaleja“ da bi razvila preparat zajedničke proizvodnje i podigla nivo zaštite svoje vakcine.

„Pozdravljamo ovaj zajednički rad i nastavićemo dalje da radimo. Samo udruživanjem napora može se postići željeni rezultat širom sveta“, naglasio je predsednik.

Proizvodnja ruske vakcine protiv kovida Sputnjnik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2021
Najjači odgovor protiv virusa: Kombinacija „Sputnjika Ve“ i „Astra Zeneke“

Ruske vakcine najbezbednije i najefikasnije

Obe doze vakcine protiv virusa korona primilo je dva miliona građana Rusije, a još dva miliona dobilo je prvu dozu, dodao je Putin.

Takođe je rekao da su ruske vakcine protiv kovida i najbolje i najefikasnije na svetu.

„S pravom se ponosimo našim naučnicima, stvaraocima ovih preparata, bez kojih, kako kažu stručnjaci ne samo u našoj zemlji, već i u svetu, neće biti moguće da se izborimo sa kovidom. I zaista imamo čime da se ponosimo, mislim na to da su naše vakcine najbezbednije i najefikasnije na svetu“, dodao je on.

Putin je primetio da je nivo zaštite ruske vakcine 91,6 odsto, dok je kod „Astra zeneke“ 61 odsto. Takođe je podsetio da je 16 ljudi u Švajcarskoj umrlo nakon primanja vakcine kompanije „Fajzer“, a u nekim evropskim zemljama zaustavljeno je vakcinisanje ovom vakcinom, jer tamo takođe ima smrtnih slučajeva.

„Kod nas, hvala Bogu, nema nijedan ozbiljan slučaj. Možda nekim ljudima, kod 10 odsto, drugi dan poraste temperatura, ali nivo zaštite je visok, a bezbednost velika“, naglasio je šef države.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala