Priznanje iz Nemačke: Nema mira u Evropi bez Rusije

© Sputnik / Marijana KolakovićZgrada Rajhstaga, sedište Bundestaga
Zgrada Rajhstaga, sedište Bundestaga - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2021
Pratite nas
Socijaldemokratska partija (SDP), ključna članica nemačke vladajuće koalicije, saopštila je da želi da Nemačka zauzme drugačiji pristup odnosima sa Rusijom, uprkos eskalaciji diplomatskih tenzija poslednjih dana. Mir u Evropi je nije moguć bez Rusije, objavila je nemačka stranka.

U manifestu objavljenom na internet stranici stranke, koji su preneli moskovski mediji, druga po veličini stranka u nemačkom parlamentu poručila je svojim pristalicama da uprkos svim kritikama, računa na spremnost Rusije da se uključi u dijalog i saradnju.

„Mir u Evropi nije moguć protivljenjem Rusiji, već samo sa Rusijom. Kontakti civilnog društva su dragoceni u odnosima (zemalja) i mi želimo da nastavimo to da podržavamo i razvijamo“, dodaje se u manifestu.

Istovremeno, stranka levog centra poziva na ublažavanje viznog režima između Nemačke i Rusije kako bi se mladim ljudima omogućilo učešće u razmeni, prenosi RT.

Međutim, SPD izdvaja škakljiva politička pitanja koja i dalje ostaju izvor napetosti između Moskve i Zapada, uključujući status Krima, rat na istoku Ukrajine, navodne ruske sajber napade i navodno trovanje opozicionara Alekseja Navaljnog. 

Sneg u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2021
Kremlj: Sankcije Zapada protiv Rusije - udarac odnosima u ionako žalosnom stanju

Kao razlozi za novu rundu sankcija protiv Rusije koju su istovremeno u utorak predstavile EU i SAD navedene su situacije oko Navaljnog i antikorupcijske kampanje. Mere, kojim su pogođena četvorica ruskih zvanilčnika, verovatno će izazvati recipročan odgovor Moskve, najavio je istog dana ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

SPD je podržao vladu nemačke kancelarke Angele Merkel u okviru formalnog koalicionog sporazuma sa njenom strankom, Hrišćansko-demokratskom unijom (CDU).

Poslednjih decenija Nemačka je među zemljama EU koje su ekonomski isprepletene sa Rusijom, uprkos ponekad nestabilnim političkim odnosima.

Berlin i dalje odlučno podržava gasovod Severni tok 2, iza koga stoji ruska državna energetska kompanija Gazprom, uprkos sankcijama SAD-a, koje su tvrdile da predstavlja pretnju po bezbednost u Evropi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala