Kremlj: Sankcije Zapada protiv Rusije - udarac odnosima u ionako žalosnom stanju

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaSneg u Moskvi
Sneg u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2021
Pratite nas
Nove sankcije Amerike i EU protiv Rusije suštinski nanose štetu odnosima koji su ionako u jadnom stanju, poručuju iz Kremlja. Odgovor Moskve biće recipročan i maksimalno usklađen sa interesima Rusije, rekao je portarol ruskog predsednika Dmitrij Peskov. Optužbe na račun FSB u vezi s Navaljnim okarakterisao je kao skandalozne.
„Svaka takva ograničenja smatramo apsolutno neprihvatljivim jer se time suštinski nanosi šteta odnosima koji su i tako u jadnom stanju, konkretno odnosima sa Sjedinjenim Državama i odnosima sa Evropskom unijom“, rekao je Peskov.

Podsetimo, Evropska unija u utorak je prvi put uvela sankcije u okviru novog globalnog režima zbog kršenja ljudskih prava protiv četvorice ruskih državljana zbog hapšenja Alekseja Navaljnog. Nakon Evropske unije i Sjedinjene Američke Države su objavile o uvođenju sankcija Rusiji. Na sankcionom spisku nalazi se 14 organizacija sa formulacijom „za proizvodnju biološkog i hemijskog oružja“. Osim toga, američke sankcije usmerene na konkretna lica i organizacije uključivaće i ograničenja izvoza i viza. U Vašingtonu su takođe rekli da obustavljaju svaku vrstu pomoći Rusiji, izuzev humanitarne.

Na sankcionom spisku je i ruska Federalna služba bezbednosti, a Peskov je za američke tvrdnje o umešanosti FSB u „trovanje“ Navaljnog rekao da su skandalozne.

„Kao povod za sankcije naveden je slučaj berlinskog pacijenta (Navaljnog). Pri tome američke kolege uz visok stepen uverenosti tvrde da se trovanje navodno desilo i da iza toga stoji Federalna služba bezbednosti. To je skandalozno“, rekao je portparol Kremlja.

Komentarišući to što su u Vašingtonu rekli da će obustaviti svaku pomoć Rusiji, Peskov je upitao o kakvoj pomoći se radi i čega će sada biti lišeni.

„Stid me je da kažem, ali sada ne mogu da se setim koju je to pomoć Amerika u poslednje vreme pružala Rusiji. Teško mi je da odgovorim šta to Amerika obustavlja. Nikakva pomoć mi nije poznata“, rekao je on novinarima.

Moskva, Kremlj, zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2021
Rusija poručuje Americi: Ne igrajte se vatrom

Takođe je dodao da ako Zapad ima razloge da optuži Rusiju za „trovanje“ Navaljnog onda je dužan da to podeli sa Rusijom. Njihovo svesno prikrivanje je gnusno, ocenio je Peskov.

„Ako Amerikanci i EU namerno prikrivaju zaključke do kojih su došli i dokaze za svoje tvrdnje onda to znači da oni ili namerno kriju istinu ili kriju pravu pozadinu čitave te berlinske priče i namerno prave prepreke na putu do istine. I jedno i drugo je gnusno i neprihvatljivo“, poručio je Peskov.

Peskov je rekao i da Rusija neće odustati od principa reciprociteta u dogovoru na nove sankcije Zapada.

„Odgovor će biti takav da na najbolji način odgovara našim sopstvenim interesima. Ali, nesumnjivo biće na osnovu principa reciprociteta. Od tog principa se ne može odustati u međunarodnim odnosima“, rekao je Peskov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala