Burno u Podmoskovlju – od potpunog raspada do pobede nad Kraljem

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaAndrej Maljcev, Himki
Andrej Maljcev, Himki - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2021
Pratite nas
Košarkaški klub Himki napustio je Dairis Bertans, a isto bi trebalo da urade i preostali skupoceno plaćeni stranci. Ipak, i pored velikih problema, tim iz Podmoskovlja je uspeo da pobedi veliki Real Madrid.

Klub iz Podmoskovlja obratio se zvaničnim saopštenjem napisavši da je Letonac Bertans napustio klub, a malo posle toga javio se ugledni novinar Donatas Urbonas koji je napisao da ove nedelje poslednje mečeve u žutom dresu igraju Mekalum i Miki.

Himki je na početku takmičarske godine sastavio „Ol-star“ tim, u rosteru je bilo mnogo kvalitetnih igrača, ali brojne situacije dovele su do toga da se ekipa potpuno raspadne.

Detalj sa utakmice Himkija i CSKA - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2021
Sputnjik saznaje: Klub iz Podmoskovlja pred gašenjem, Jović traži novu sredinu

Na početku su mnogi bili zaraženi koronom, a bilo je i povređenih, igrali su juniori, a i problemi sa finansijama su se ubrzo javili.

U jednom trenutku ekipa je bila kompletna, međutim, mnogo je individualaca bilo na jednom mestu, vremena za uigravanje nije bilo i košarkaši su počali da odlaze – jedan po jedan.

Prvo su otišli Greg Monro, Devin Buker i Jonas Jerebko, smenjen je i trener Rimas Kurtinaitis, a klub je napustio i srpski plejmejker Stefan Jović.

Prema našim tadašnjim saznanjima klub se nalazio pred gašenjem, a odlascima Bertansa, Mikija i Mekaluma samo je podgrejana priča o stavljanju katanca.

Ipak, Himki je usred teške, na prvi pogled bezizlazne situacije uspeo da napravi ogroman podvig i u 27. kolu Evrolige pobedi Real Madrid, jednu od najboljih ekipa Evrope.

Ruski tim je popularni „kraljevski klub“ savladao na domaćem parketu, rezultatom 78:77.

Izabranici privremenog trenera Andreja Malceva su izašli na teren sa devet domaćih igrača i samo dva stranca, pomenutim Mikijem i Mekalumom, i šokirao Real kojem je naneo 11 poraz ove sezone, sebi upisavši tek treći trijumf.

Najbolji u pobedničkom sastavu bili su Mekalum, sa 22 poena i sedam asistencija, Aleksej Šved, sa 22 poena i osam uspešnih dodavanja, i Miki, sa 19 poena i šest skokova.

​Problemi Himkija daleko su od zaboravljenih, a ovaj odličan rezultat teško da će promeniti mnogo toga, pa će, ukoliko otpusne liste dobiju i Miki i Mekalum, u klubu ostati samo Janis Tima i domaći košarkaši – uključujući i najplaćenijeg Šveda.

Da je Himki u veoma lošoj poziciji govori i informacija da je Andrej Voroncevič odbio da pređe u Podmoskovlje i potpisao je ugovor do kraja sezone sa Nižnjim Novgorodom.

Sve ide ka potpunom raspuštanju tima, te će biti zanimljivo videti šta će uraditi čelnici kluba.

Himki je osnovan 1997. godine, a u svojoj istoriji ima dva trofeja u Evrokupu, te po jedan u VTB ligi i Kupu Rusije.

Sputnjik saznaje: Klub iz Podmoskovlja pred gašenjem, Jović traži novu sredinu

Još jedan alarm u Podmoskovlju – da li je Šveđanin opravdano „pobegao“ iz Rusije?

Ima li kraja krize u Podmoskovlju?

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala